Inredning, Monthly Makers

Monthly Makers Inredning

Denna månad är det Emilia som är Monthly Makers-värd och temat är inredning!

Jag har inte skapat något annat än keramik den senaste månaden, men det är ingenting ännu som är färdigbränt så jag har inte skapat något fysiskt den här månaden. Men innan jag flyttade ut ur lägenheten jag hyrde i slutet av våren tills jag flyttade till folkhögskolan så fotade jag lite där och istället har jag reflekterat lite kring hur viktigt det är att ha en plats att känna sig trygg och hemma på. Kanske allra viktigast när allt annat omkring en stormar och är ostabilt. För mig är inredning en viktigare del i det än jag tidigare fattat.

När det efter en alldeles för lång och mörk höst tog slut i vintras och jag var tvungen att flytta så hamnade jag först i en hemsk lägenhet. Den låg för det första två gator bort från honom så risken att stöta på honom i mataffären var både något jag på ett sätt hoppades på och var livrädd för. Det var ett korttidskontrakt på två månader och jag brydde mig inte ens om att packa upp alla mina kartonger för jag visste att jag inte skulle stanna. Bara det allra nödvändigaste tog jag fram.

Den var också hemsk för att det var svinkallt, det var fortfarande snö och vinter ute men så kallt ska man inte behöva bo. Jag sov i 4 tröjor, täcke och filt men var ändå inte varm. Till slut hämtade jag en sådan infravärmefläkt jag hade haft på balkongen och sov med den på. Den som bodde där innan hade målat väggarna i vardagsrummet svarta, vilket nog är det fulaste jag personligen kan tänka mig. Det var så fruktansvärt deppigt. Passade förvisso min sinnesstämning, för allt var bara ett mörker. Jag slet med mitt exjobb på labbet på dagarna och kom hem sent och grät och frös mig till sömns. Jag var så olycklig och kände mig ensammast i världen.

Eftersom jag visste att jag bara kunde stanna där i två månader så letade jag med ljus och lykta efter ett nytt boende. Via facebook så hittade jag lägenheten som jag sedan flyttade in i andra maj. Och vilken skillnad det var mot den hemska svarta lägenheten. Här var allting ljust och fint, jag slapp frysa och jag hade en liten balkong att odla på. Jag hyrde i andra hand och de hade lämnat lite möbler i lägenheten som t.ex. köksbord och säng som jag saknade och en stringhylla (!?) i köket. Här skulle jag få bo i fyra månader och jag packade upp varenda pinal inom en vecka tror jag. Jag orkade bry mig om att fixa i ordning alla saker och ha det fint omkring mig, och då insåg jag hur viktigt det är för mitt mående att trivas i mitt eget hem. Det enda jag inte riktigt hade ork att fixa var att få upp saker på väggarna. Jag kunde ändå inte göra hål i och med att jag hyrde i andra hand, så jag hängde lite på de få spikar och sådant som redan fanns. Men förutom ovanför soffan där det var lite tomt så tycker jag att det fungerade bra ändå i och med alla växter överallt.

För den här lägenheten var en viktig del i att läka mig efter nog det svåraste jag varit med om ändå, att bli så djupt sviken. Att få gå omkring och fixa och dona med små stilleben, men kanske framförallt att ta hand om min lilla djungel gjorde mig glad. På något sätt tog jag hand om mig själv också i och med det. Och vad skönt det ändå är att inte behöva ta hänsyn till någons annans åsikter och behov! Plus, hur härligt är det inte att bjuda hem folk när man själv verkligen trivs där?

Det som är viktigt för mig i ett hem är att det är ljust, gärna mycket vitt och så lite inslag av färg. Men den dominerande färgen till det vita tycker jag är finast om den är grön, i form av växter. Växter gör mitt hem levande och sedan jag blev en crazy plant lady så skulle jag inte kunna tänka mig att bo helt utan en endaste växt. Innan jag flyttade från den här lägenheten var jag tvungen att föreviga mig och (nästan) hela min växtfamilj. Notera förresten att när jag riggade upp detta foto stängde in mig själv helt i och med att jag ställde upp framför dörren, haha. Jag kom i alla fall upp i ca 75 stycken på 54 kvm till slut! Nu har jag flyttat och bor bara i ett litet rum, så jag har skickat iväg majoriteten av min familj på kollo till andra växtgäris som får långtidsväxtvakta tills jag har ett större ställe att kalla mitt igen.

Förutom växter är så är handgjorda saker det bästa jag vet i inredning. Ni vet ju redan att jag älskar att DIYa så det var väl ingen överraskning, men det är så fint att kunna skapa själv om det är något man känner att man behöver i hemmet. Allt går ju såklart inte, men är det inte tusen gånger roligare med en kruka man gjort eller gjort om själv än en random IKEA-kruka? Sådana saker som gör hemmet personligt går jag igång på, och mycket av det ni ser i det här inlägget är antingen saker jag gjort själv eller loppisfynd!

Vad är det viktigaste i ett hem för er? Vad i er inredning får er att må bra?

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I september är temat inredning och Emilia är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 september för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJohannaJuliaMikaelaRuthStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jessica 21 september, 2017 at 09:58

  Vilket fantastiskt inlägg, Mikaela! Blir helt glad och rörd, och framförallt lite motiverad att få ordning i vårt kaoshus till slut. Så bra. <3

 • Reply Silje 21 september, 2017 at 13:53

  Mange gode og reflekterte tankar her, Mikaela! Kjenner meg igjen i det Jessica skriv om å bli både glad og rørt. Å kunne ha framme pynt og innreeing som ein har laga sjølv, er også i mitt hovud ekstra stas. Og sånn elles så er det for min del viktig å vise fram det som betyr noko, det som gjer meg glad, og ikkje berre kva som er in og trendy akkurat no 🙂

 • Reply Jenny 21 september, 2017 at 17:56

  Vilket galet fint och inspirerande inlägg! Blir helt rörd av berättelsen som växer (pun intended) fram och inser samtidigt hur mycket det stämmer in på mig själv. Det är så viktigt hur omgivningen är för måendet, hur materialistiskt det än låter mår jag mycket bättre när jag är omgiven av saker jag tycker om. Det känns liksom tryggt. Jag kan inte tänka mig ett hem utan massa växter, men något annat som är väldigt viktigt för mig är alla möbler och inredningsdetaljer som är arvegods från olika delar av släkten. Som min gammelmormors sekretär där jag älskar att sitta och fundera över vad hon brukade ha i de små lådorna, eller vem hon satt där och skrev brev till. Eller som min gammelfarfars rakspegel jag kan titta in i och fundera över vad han tänkte på alla de morgnarna. Eller pinnpallen som kommer från min mormors barndomshem, med flera halvt avskavda färglager och som under hela min uppväxt var den som drogs fram till bordet när vi hade gäster och behövde en extra sittplats. Det får mig att känna mig mindre ensam och sätter saker i perspektiv på något vis.

 • Reply Katarina 21 september, 2017 at 22:32

  Vilka underbara växter! Blev helt kär i dina djurkrukor och en spegel föll jag verkligen för. Och vad kul att du tog ett gruppfoto innan ni begav er iväg på olika äventyr. Saknar alla mina växter som jag gav bort när jag flyttade till litet bo, nu bor jag större men känner inte att engagemanget finns för att utöka just nu men sen… 😀

 • Reply julia 22 september, 2017 at 08:44

  så intressant att läsa och tänk vad viktigt ett ombonat hem kan va. Själv är det första gången sedan högstadiet som jag bor i ett hem dit jag släpat allt pysselmaterial jag äger och jag älskar hur kreativ jag har kunnat va det senaste året! Enda problemet nu är att jag snart har fyllt varenda liten vrå med saker, så får börja fundera på att skaffa hus haha ;D ps. din växtfamilj är så grym såå!

 • Reply Thea 23 september, 2017 at 09:08

  Intressant och gripande, känner igen mig så väl. Under den perioden jag flyttade som mest, pga ostabil bostadsmarknad och korta vikariat som ständigt förlängdes med bara några dagars förvarning, märkte jag verkligen hur viktigt det blev för mig att känna mig hemma. Speciellt under de stressigaste perioderna, det var så himla deppigt att ha flyttlådor som garderob och helt kala väggar, ett kylskåp med mat för några dagar helt utan basvaror.

  Jag kände att jag behövde få komma hem till en miljö som kändes trygg och inspirerande. Det var i slutändan det som fick mig att flytta hem och ta över släkthuset, även om jobbsituationen var väldigt osäker. Kom fram till att känslan av att komma hem är viktigare än att få jobba med en viss sak, så jag tänker att jobbdelen alltid löser sig på något sätt. Och det har det gjort!

  Nu omger jag mig av allt som inspirerar. Känner mig trygg bland naturmaterial, arvegods, mina egna skapelser och loppisfynd. Samtidigt är jag tacksam för den där turbulenta tiden, för jag vet att jag uppskattar det jag har nu lite extra på grund av erfarenheterna från den tiden.

  Tack för ett fint inlägg<3

 • Reply Anki 30 september, 2017 at 10:04

  Fint inlägg att få läsa! Tror också att inredningen är viktig för att man ska må bra! Rolig bild med alla växter också, verkligen crazy plant lady! Haha.

  Jag har också en exakt likadan sån där sockerburk i koppar eller vad det är för material som står på fläkten på tredje bilden, aldrig sett nån annan som har en sån! Fått min från min farmor som har haft den hela min uppväxt.

 • Reply stella 1 oktober, 2017 at 09:42

  vilken sorglig text men så ljusa och härliga bilder! Jag och mitt barn bodde i vintras i en lägenhet i 5 månader (varav vi var borta 1) men jag kände likadant med uppackandet och det är jag så glad att jag gjorde, för det kändes verkligen som vårt hem direkt fast ändå inte. Växter för mig betyder så mycket, för det är ett tecken på att någon verkligen lever och bor där. <3

 • Reply Wilda 1 oktober, 2017 at 11:59

  Det här inlägget är otroligt vackert på många sätt. Jag känner igen mig så väl. Under mina mörka år hade jag enbart möbler i svart, drog aldrig upp persiennerna och skydde ljuset. Nu är mitt hem motsatsen. Växterna, jordande trä och naturinslag är jätteviktigt i mitt hem. Luft, mycket ljusinsläpp och dold förvaring för att minska intryck/minska trötthet. Tack för att du fick mig att reflektera kring detta och åh så vackert porträtt med dig och växterna! <333

 • Reply Ida 1 oktober, 2017 at 12:29

  Så fint inlägg <3
  För mig är det på det fysiska planet viktigt med mysig belysning, växter och filtar. På det emotionella planet ät det viktigt med saker som betyder nåt. Ärvda möbler från saknade släktingar, saker jag gjort själv och är stolt över, minnen från fina tider och så. För mig är mitt hem en väldigt viktig plats.

 • Reply Jossan 2 oktober, 2017 at 13:30

  Va fina alla dina djurkrukor är! Giraffen är ju helt underbar! <3

  Och så många kloka ord som jag tar till mig i det du skriver. Jag flyttade från en två som var helt okej till min sambo, där det också var helt okej, men det var liksom inte hemma. Efter typ 5 år, med en del pysslande och donandes så var det till slut hemma, även om jag skulle vilja inreda på ett annat sätt. Sen tog det slut och jag flyttade återigen till en tvåa.

  Här bor jag nu och det är en fin lägenhet, men det är ju inte hemma. Jag har inte packat upp allt trots att jag bott här i 6 månader… Och det kanske har med det du skriver att göra, att jag måste inreda och göra det till mitt. Min ursprungliga tanke var att bo här i ett år (då jag fixat abonnemang på internet) och sen flytta nån annanstans, men verkar inte riktigt se ut så just nu… Så jag måste nog fundera och få till det som jag vill ha det. 🙂

  Så tack för många kloka och fina ord! Jag hoppas du hittar en bra lägenhet och får tillbaka alla dina växter snart! 🙂

 • Reply Julia 2 oktober, 2017 at 18:32

  Vilket vackert inlägg, både i text och bild! Vet precis hur det är att flytta omkring och hur viktigt det känns och hur mycket det påverkar en att ha ett ”hemma”. De senaste året har jag bott på 4 olika platser kan man säga pga. plugg och distansförhållande och…livet. Det viktigaste är nog mina växter, trots att min växtfamilj inte är lika stor som din. Det och mina småsaker från resor och sånt jag gjort själv är nog det viktigaste!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.