Hur man planterar om växter
Växter & odling, Video

Växtonsdag: Omplantering av växter

Hur man planterar om växter

Idag ska vi prata om omplantering, eller omskolning som det också heter, av växter! När ska man göra det, varför, hur försiktig behöver man egentligen vara om rötterna och hur sjutton gör man egentligen? Fortsätt läs så får du alla svaren!

 

Varför planterar man om?

Man kan säga att det finns två orsaker till att plantera om sina växter; att de växt ur sin kruka eller att man vill ge dem ny fräsch näringsrik jord. Eller båda två samtidigt för den delen! När man odlar grönsaker som t.ex. tomater är omskolningen jätteviktig, tomater planterar jag om minst 3 gånger under odlingssäsongen. Men kan man inte bara sätta de små plantorna i en jättestor kruka direkt kanske du tänker? Njae, klart man kan, men det fungerar bäst om de får bo gradvis större. Bor de jättestort direkt så kommer de lägga massor av energi på att utveckla rötter istället för att växa på höjden och producera blad, blommor och så småningom frukt. Det är också svårare för dem att ta till sig vatten och näring i en jättestor kruka om de inte har så utvecklat rotsystem ännu. Så det är mycket bättre att plantera om flera gånger så att de växer mer balanserat.

Varför ska men ge ny näringsrik jord då, det är ju bara att gödsla eller tillsätta näring på annat vis? Förvisso, men det är inte riktigt samma sak som att ge växten ny näringsrik jord. Jorden lakas ur och ändrar struktur med tiden så att ge ny fräsch jord kan göra underverk för din växt!

Vilken kruka ska man välja?

En som är lite större än den tidigare, men inte en gigantisk om den bott litet innan, pga se ovan. En tumregel är en tredjedel större än vad den bor nu. Antingen planterar man i innerkrukor av plast och har i en ytterkruka. Plasten håller fukten bättre, och lerkrukor torkar upp fortare. Välj beroende på växt, en som vill hållas konstant fuktig kanske fungerar bättre i en plastkruka. Men gå på vad du tycker är snyggast, det mesta fungerar så länge man håller koll på vattningen!

Dränering

Det är bra att ha lecakulor eller dylikt i botten av krukan för dränering, särskilt om man inte använder sig av innerkrukor, eller har en kruka med hål i botten på fat där överskottsvattnet kan rinna ut. Jag brukar aldrig orka använda det själv, men de få växter jag planterar direkt i krukor utan hål i botten är oftast kaktusar eller suckulenter som jag ändå inte vattnar så ofta, så risken att de drunknar är mindre.

Hur gör man?

Jag tänkte att det här är lättare att visa än att beskriva så jag har faktiskt spelat in en video där jag planterar om mitt gigantiska palettblad och en liten tomatbebis, så att man kan se vad hur man gör med olika typer av plantor och vad man kan tänka på osv. Jag är superobekväm framför kameran, men efter att ha varit på youtube-event förra veckan så tar jag till mig deras femte råd att komma igång med sin youtube-kanal – Just do it! Så skitsamma att det inte är perfekt, jag har i alla fall gjort någonting! Det är överexponerat, oskarpt, allmänt halvfult men ÄH. Budskapet kommer förhoppningsvis fram och det finns ju en inlärningskurva för allt så det blir bara bättre! Säg gärna om ni vill ha något annat i just videoformat, växtrelaterat eller något helt annat för jag är lite pepp på att börja göra mer rörligt material!

Hur ofta och när?

Hur ofta man ska plantera om beror lite på art och hur gammal växten är. Unga växter behöver planteras om oftare eftersom de växer snabbare och snart växer ur sin kruka, medan äldre kan bo i samma kruka en längre tid. En del växter mår bäst av att planteras om så sällan som möjligt,  som t.ex. amaryllis och kaktusar.

Det är bäst att plantera om just nu, på våren, då solen börjar komma tillbaka som ger växterna ny kraft att växa. Växter som vintervilar ska inte planteras om under vintern, som t.ex. pelargoner, medan somliga inte bryr sig så mycket om när på året man gör det. Men generellt är våren bästa perioden!

Men hur vet man ifall en växt ens behöver planteras om? Det finns några tecken att hålla utkik efter!

 • Rötterna sticker ut undertill på krukan eller på ytan av jorden
 • Växten ser för stor ut för sin kruka
 • Det är mer rötter än jord i krukan
 • När du vattnar så ligger vattnet kvar på ytan en lång stund
 • Generellt när jorden inte verkar dränera bra längre
 • Jorden möglar, har saltavlagringar eller luktar underligt

 

Har du fler frågor om omplantering så ställ dem i kommentarerna så svarar jag bäst jag kan! Missa inte de tidigare delarna i min växtserie, bl.a. hur man beskär växter, vad är det för fel på mina krukväxter och sticklingsguiden!

Följ gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa flera inlägg! Jag finns också på instagram (blir rätt mycket växtbilder där!)

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Anna María 10 maj, 2017 at 08:22

  Superbra guide Mikaela! Känner att jag nog har ett par växter som skulle må bra av lite omplantering.

 • Reply Jessica 10 maj, 2017 at 08:45

  GRYYYYYYYMT!! Blev sjukt taggad på att plantera om lite växter nu!! Tycker du verkade bekväm framför kameran också! Mysig och gullig 😀

 • Reply Jenny 10 maj, 2017 at 17:56

  Tycker inte det märks alls att du var obekväm framför kameran! Urproffsig ju 😀
  Har själv tänkt plantera om i helgen, det har växt som tusan här nu de senaste veckorna!

  • Reply Mikaela 29 maj, 2017 at 18:17

   Tack!! Åhh det har tagit fart här med, så himla kul!

 • Reply Wilda 13 maj, 2017 at 11:16

  De här guiderna är så skickliga att jag blir helt stum! Jäklar vad fint och pedagogiskt. Du äger verkligen den här genren och gör det så himmelens bra!

  • Reply Mikaela 29 maj, 2017 at 18:17

   Tack vad glad jag blir! <3

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK #19 | törstiga plantor och textsamtal. | REAKTIONISTA 14 maj, 2017 at 16:01

  […]    Mikaelas växtinlägg är så omåttligt pedagogiska och givande. Hennes omplanteringsguide gjorde helgens växtjobb ännu roligare än […]

 • Reply Sanna 15 maj, 2017 at 10:13

  Nu när vi äntligen flyttat in ska jag verkligen lusläsa alla dina guider. Jag vill också bli bra på sånt här! Ha ett växtligt hem, liksom. Det känns som höjden av personlighet i ett hem när växterna är odlade av en själv, på något sätt. Och det jag läser här känns ju så klockrent att till och med jag förstår, haha!

  • Reply Mikaela 29 maj, 2017 at 18:16

   Åh vad kul! Klart ni ska ha växter, kul med kryddorna ni har redan nu ju!

 • Reply Jess 15 maj, 2017 at 18:33

  Superbra ju! Ska ta tag i att plantera om tomater och chili nu ikväll, är hemskt sen med det och mina stackars tomater ser så små och taniga ut. Nåväl.. 😛

  • Reply Mikaela 29 maj, 2017 at 17:38

   Jag har försummat mina så mycket också egentligen hehehehe, men det tar sig rätt bra ändå! Trots sena omplanteringar!

 • Reply Jennifer 19 maj, 2017 at 00:10

  Det var ju en jättebra video!! Du är min växtgudinna! Dina inlägg om växter är så bra och lärorika. Har köket fullt med tomatplantor tack vare dig, haha. (Vilket börjar bli rätt trångt för planen var att de skulle få flytta till vår inglasade veranda men vädret ville annorlunda)
  Har du förslag på några roliga växter att ha i köket när tomaterna flyttat? (Söderläge, mycket ljusinsläpp och jag älskar blad i alla färger och former!) Är nybörjare på växter inomhus trots att jag varit inbiten trädgårdstönt länge, haha!

  • Reply Mikaela 29 maj, 2017 at 17:40

   Tack snälla för din fina kommentar <3 Jag vågar inte riktigt flytta ut mina än heller, men tänker att efter den här veckan som ska bli rätt kall så får de bo ute för gott! Hmmm, kryddor är ju alltid fint och nice att ha i köket, men det kanske du redan har ute? Annars palettblad! Soldyrkare och fina blad, finns i hur många varianter som helst! Eller pelargoner gillar söderläge också!

 • Reply Alicia 21 maj, 2017 at 09:37

  Så fin, klok, pedagogisk och rakt igenom mysig video! Om du känner dig obekväm så förmedlas det inte alls till tittarna, tvärt om blir jag helt trygg av att se dig jobba och prata. Det här tror jag är ett format du verkligen kan göra till ditt, och som passar sig ännu bättre för den här typen av inlägg än text! Heja Mikaela!

  • Reply Mikaela 29 maj, 2017 at 17:52

   Tack <333 Ska jobba på det, tror också på idén för en del saker är så tradigt att förklara i text!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.