Stämplar i keramik
DIY & Skapande, Keramik

Stämplade krukor

Stämplar i keramik

I början av året hann jag med att gå på två keramikkurser i rad, men jag har inte hunnit visa nästan någonting jag skapade där ännu! Så jag tänkte börja med två stämplade krukor i keramik som jag gjorde. Har man ett gott minne kommer man kanske ihåg att jag fick dille på att göra egna stämplar i keramik och att jag tog tillfället i akt så fort jag fick en liten bit lera över? Den besattheten har fortsatt, men jag har nu för många stämplar för att hinna använda dem! Men en jag verkligen ville testa på något projekt var kvinnosymbolsstämpeln jag hade gjort!

Stämplar i keramik

Stämplar i keramik

Jag gjorde två varianter, en inåt och en utåt-stämpel, men jag tyckte den här där jag karvat inåt blev mycket bättre än den andra. Gör man den här varianten så är mitt bästa tips att tänka på hur formen runt omkring själva karvningen ser ut, för det syns lite på slutprodukten. Man kan se en hint av en ring runt själva symbolen vid varje stämpling, så jag skulle kanske ha ansträngt mig mer för att göra en snygg oval form eller helt rund för den delen.

Stämplar i keramik

Men alltså det syns nästan bara när man kikar såhär nära, så det är verkligen inte hela världen! Tur att jag inte är särskilt perfektionistiskt lagd. Krukan är kavlad, så jag har kavlat och skurit ut en bottenplatta och så en vägg. Sedan fäste jag ihop de två med slicker. Det kräver nästan linjal för att få det att bli rakt och snyggt, se ett mer misslyckat försök i slutet av inlägget….

Stämplar i keramik

Jag valde en av mina favoritglasyrer på verkstaden, en blågrön variant. Men ibland så går den mer åt det bruna hållet och då tycker jag inte alls om den längre. Brun är min sämsta färg. Och den här flammar rätt mycket i brunt, så det stör mig rätt rejält faktiskt. Ibland blir den här glasyren fantastisk och ibland bajs. Det verkar som det är delvis relaterat till hur länge man doppar föremålet i glasyr, men också på vilka andra glasyrer den står nära i ugnen och att det sker någon kemisk reaktion då trodde min lärare. Men mysteriet om vilka glasyrer det i så fall är man inte ska ställa bredvid varandra är inte löst ännu. Så i nuläget är jag lite skeptisk till den här glasyren även om jag älskar den när den blir bra.

Stämplar i keramik Stämplar i keramik

Från vissa vinklar ser det ändå okej ut, och jag gillar verkligen stämpeln så det får vara bra ändå! Den här kan jag ändå tänka mig att ha framme trots skavanker!

Stämplar i keramik

Men den här krukan blev bara sorglig på så många sätt. Dels en ful, rak brun kant i glasyren för att jag bara fick plats att doppa halva i taget. Men framförallt, herregud vad skev den är! Här sket jag i att mäta så att biten jag skar ut till väggen var lika hög överallt, tänkte att ögonmått får duga och det gör inte så mycket om det inte blir perfekt. Hm… Visst, att det inte behöver vara perfekt men herregud bättre än såhär kan jag ju. Extra fail på att jag inte ens har någon kaktus som passar i krukan! Kaktusstämpeln är i alla fall gullig…

Så för att summera, så gillar jag verkligen idén på stämplade krukor men just de här två exemplaren lämnar mer att önska. Men jag tänker att det är något befriande i att visa upp även sådant man inte är jättenöjd med. Om inte annat så kan ni väl skratta med mig åt de här två 😉  Nästa keramikinlägg ska jag visa upp något jag tycker blev riktigt bra istället!

Är du sugen på att gå en keramikkurs? Läs mitt inlägg om att gå kurs här!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Alicia 21 maj, 2017 at 09:22

  Du har verkligen öppnat en ny värld för mig med dessa rest-lera-stämplar! Så fint och smart 🙂 Visst stämplar du medan den kavlade leran fortfarande ligger mot bordet, innan du tar upp och formar den?
  Sen tycker i alla fall jag att den där blå färgen är huuuur fin som helst mot mörkbrunt! Skulle snarare säga att de förhöjer varandra och sätter pricken över i:et 😉 Tycker du kan vara väldans nöjd, men förstår och känner igen glasyrfrustrationen från allt som inte blivit som jag själv planerat (kanske är därför jag aldrig glaserar något insåg jag just??). Hoppas du kommer på vilken grannglasyr det är som eventuellt påverkar den här, men tills dess tycker jag du kan ha krukan på paradplats!

  • Reply Mikaela 29 maj, 2017 at 17:41

   Tack! Ja, precis innan jag tar upp och formar leran så stämplar jag! Det ska gå att stämpla på tex drejade grejer med och då är de ju redan formade. Men då får man vänta tills de blivit läderhårda och vara lite försiktig, har inte vågat testa själv ännu. Kanske inte funkar om man drejar supertunt heller?

 • Reply Wilda 21 maj, 2017 at 11:24

  Kvinnostämpeln är ju för fin! Tycker den krukan blev jättesnygg. Du är så himla duktig! Jag gillar ändå att du visar upp det du är mindre nöjd med så jag får förstå vad som kan gå fel. Lärdomar!

  • Reply Mikaela 29 maj, 2017 at 17:55

   Tack <3 Jaa men jag tänker att det är lärorikt för mig själv med, och kul att se hur man utvecklas 🙂 Även om jag är långt ifrån en perfektionist så blir vissa grejer bara inte som man tänkt sig. Men den här har faktiskt växt på mig sedan jag fick så fina kommentarer om den. Kaktusvarianten däremot kan jag likaväl skrota hahaha

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.