Monthly makers djur
Biologi, DIY & Skapande, Monthly Makers

MONTHLY MAKERS DJUR: Narval i lera

Monthly makers djur

Idag presenterar jag mitt bidrag till tema djur och det är alltså i kommentarerna till det här inlägget som ni lämnar in en länk till erat bidrag för att vara med i sammanställningen den sista april!

Tema djur, som klippt och skuret för mig. Men oj vad svårt det har varit. Kanske just för att det passade mig så perfekt så fick jag en sådan prestationsångest. Det i kombination med att jag mår allmänt skit och inte har någon fritid gav mig en total blackout och jag hade ingen aning om vad jag skulle skapa. Vilket djur jag skulle inspireras av var jag säker på rätt tidigt, men i vilket utförande var den stora frågan. Jag skrotade både en och två idéer innan jag bara gjorde det jag kände för och tycker är roligast just nu – lera. Jag struntade i att det kändes trist för att jag redan skapat flera djur i lera, för det är ju något jag tycker det är kul. Monthly Makers är ingen tävling om vem som gör mest nyskapande och finaste tolkningarna, det handlar bara om att skapa. Jag glömmer själv lätt bort det ibland och vill skapa något helt fantastiskt och nyskapande. Det var precis det här jag behövde hitta tillbaka i mitt i allt elände, att bara skapa för skapandets skull. Men nu kikar vi på vad jag har gjort!

Monthly makers djur

Monthly makers djur

Jag har alltså gjort en narval i Super Sculpey lera, som är min favorit näst efter riktig keramik. Det jag gillar med den jämfört med andra leror man inte behöver specialugn till är att den inte torkar. Kan bli tokig på lufttorkande leror som för det första inte är så smidiga att jobba med ens från början alla gånger, men att de torkar ihop så snabbt. Med sculpeyn kan jag knåda om hur många gånger jag vill och den blir bara mjukare och finare att arbeta med ju längre man håller på. Sedan är det bara att slänga in i ugnen på 140 grader. Obs ej sponsrad haha, men skulle gärna bli 😉 Mina lovord är genuina! När den svalnat så målade jag den i akrylfärg. Hornet (fast det är egentligen en tand) klarade dock inte ugnen så bra utan slokade ihop trots att jag hade en sked som stöd till den. Men jag tycker den är gullig ändå!

Monthly makers djur

Narvalar

Jag ville göra en narval för jag tycker det är så himla fascinerande valar. Havets enhörningar. Hornet är egentligen en sorts tand, och det är främst hanarna som har dem. Ca 15 % av honorna har också den här jättetanden. Det är inte ett vapen som man kanske kan tro, utan de har fullt med känselceller i tanden som de tar upp information om det omkringliggande vattnet med. När man ser valarna gnugga tänderna mot varandra så slåss de inte som man tidigare trott, utan kommunicerar om vattnet de färdats i. Det händer dock att det också används i samband med aggressivt beteende. De lever i kalla vatten, främst kring Arktis och det finns ca 75 000 djur idag. Arten är rödlistad och hotas främst av olika mänskliga aktiviteter, som jakt, utsläpp av tungmetaller och annan skit och klimatförändringar.

Monthly makers djur

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I april är temat djur  och jag är värd. Länka ditt bidrag i kommentarsfältet nedan, senast den 28:e april för att vara del av sammanställningen! Genom att göra det godkänner du att vi återpublicerar din bild i relevanta sammanhang i våra bloggar och mediekanaler – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Följ oss på Facebook för att enkelt hänga med i tema- och värdskiften, få information om nyheter och event, samt ta del av ännu mer kreativ inspiration! Vi finns också på Instagram, Pinterest, webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers.

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

Previous Post

You Might Also Like

44 Comments

 • Reply Alicia 20 april, 2017 at 09:03

  Såå fantastisk, och den ser helt verklig ut! Du har har gjort ett så fint jobb med färgläggningen i alla lager och detaljer. Tycker du är imponerande och nyskapande även när du jobbar i kända material för att du kommer på att använda dem på nya sätt! Har gillat alla dina lerdjur menmen detta är favoriten!

 • Reply Silje 20 april, 2017 at 10:13

  Den blei kanonfin! Fargane er heilt herlege, og detaljane er vakre! Supert bidrag! 😀

 • Reply Louie 20 april, 2017 at 10:55

  Men ååh så söt och fin! Älskar narvalar!

  Här är mitt bidrag:

  http://nouw.com/louielei/monthly-makers-april-djur-29748317

 • Reply Wilda 20 april, 2017 at 11:02

  Så otroligt vacker och och jag älskar hur du väver in din kunskap och ger din val ett helt annat djup med den. <3

 • Reply Anna 20 april, 2017 at 11:04

  Den är sååååååå fin!! Du har verkligen lyckats få den att se levande ut. Att hornet (eller tanden) är lite böjt tycker inte jag gör något, den ser lite fågellik ut, och det känns lite som om den ska flyga iväg med sina fenor <3 Här är mitt bidrag https://www.instagram.com/p/BTBM6DJBy8T/

 • Reply Borgmästaren 20 april, 2017 at 11:46

  Håller med om att super scupleyn är oslagbar! Du har dessutom målat din så fint att den ser otroligt verklighetstrogen ut! Snyggt!

  Jag gjorde en svan-trofé i papir mache och den finns här http://mitthemarminborgnaturligtvis.blogspot.se/2017/04/monthly-makers-djur.html

 • Reply Julia 20 april, 2017 at 12:24

  Så himla söt! Det där med tanden är aningen creepy dock när man tänker lite för mycket på det 😉 Men älskar att få ta del av all din kunskap! Jag har också skapat i lera den här månaden just för att jag blivit så sugen efter att ha sett din isbjörn och räv bland annat!
  Här är mitt bidrag: http://gornagotnu.blogg.se/2017/april/gor-en-ringhallare.html

 • Reply Tina 20 april, 2017 at 13:16

  Fantastisk liten val och tack för tips på lera. Har testat lufttorkande men blir sååååå irriterad på hur den är att använda.
  Mitt bidrag blev en pippi:
  https://instagram.com/p/BTEniGgDEpF/

 • Reply Linnéa Elisabeth 20 april, 2017 at 13:47

  Alltså hur söt?!!? Du har verkligen fått till det, denna gången också! Tycker att målningen ser så naturtrogen ut att det nästan hade kunnat vara en levande liten mininarval du håller i handen. Ett narvalsyngel kanske? 😉
  Jag hade faktiskt inte tänkt bidra med något denna månaden då jag just nu jobbar och pluggar på motsvarande 150% och därav inte har mycket tid över till annat. Men av en slump snubblade jag över ett enkelt pyssel på pinterest som jag gjorde rakt av. Här har du mitt bidrag: http://linneaelisabeth.blo.gg/2017/april/diy-bokmarke-i-origami-2.html#comment

 • Reply Lindah 20 april, 2017 at 19:42

  Vilken söt liten sak! :3
  Det där att hornet är en tand hade jag ingen aning om!

  Här är mitt bidrag till månadens tema!
  http://iamlindah.blogg.se/2017/april/monthly-makers-bidrag-till-djur-2.html#comment

 • Reply Karin | designbyBrismo 21 april, 2017 at 04:57

  Vi simmar i samma vatten ser jag! Fantastisk!

  Här är mitt bidrag;

  http://designbybrismo.blogspot.se/2017/04/mjukisdjur-monthlymakers-diy-djur.html

  eller

  https://www.instagram.com/designbybrismo/

  Simma lugnt!

 • Reply Evelina 21 april, 2017 at 07:32

  So cute!
  Här är mitt bidrag. 👇🏻
  http://evelina.itgirls.se/2017/april/monthly-makers-djur.html

 • Reply Annika Abelli 21 april, 2017 at 09:07

  Så himla fin!!
  Jag har inte blivit färdig med mitt bidrag. Så jag länkar till två halvfärdiga projekt. En matskål till min valp, och en djutkruka. Det åter står att skröjbränna, glasera och glasyrbränna dem.
  https://www.instagram.com/p/BS_YvcahsO0/
  https://www.instagram.com/p/BSoWbBVhRbI/

 • Reply julia 21 april, 2017 at 10:05

  Alltså så söt val! jag fascineras av hur fiiina grejer du kan göra avd lera! Jätte kul också att få lite fakta om valen, för inte visste jag det fanns enhörningar i havet!

  Här var mitt bidrag: http://theglassberg.blogspot.fi/2017/04/monthly-makers-djur-ballong-dyna.html

 • Reply Ruth | Hungry Heart 21 april, 2017 at 10:22

  Men alltså Mikaela JAG DÖR VAD FIN!!!! Vet ju sedan innan att du gör magiska djur i lera, men ändå blir jag helt golvad av din narval. Kommer liksom inte över hur verklighetstrogen du gjort den och så får vi veta massa spännande saker om den som gör att den kommer ännu mer till liv. Du är grym!

  Här är mitt bidrag. En fiffig bajspåsehållare som ser ut som en fluga / rosett:

  http://www.hungryheart.se/2017/04/21/diy-smart-bajspasehallare-aterbruk/

 • Reply Elsa 21 april, 2017 at 11:01

  Här kommer mitt bidrag. Det blev en tovad katt:
  http://www.elsalisalarson.se/om-monthly-makers/monthly-makers-djur-en-tovad-katt/

 • Reply Anna 21 april, 2017 at 21:51

  Fantastiskt fin val! Blir galen på hur vi människor misshandlar planeten, varandra och alla fantastiska varelser!

  Här är mitt bidrag: https://instagram.com/p/BS5y6W8BBTh/

 • Reply Johanna 22 april, 2017 at 07:25

  Men hur söt!!! Tycker precis som Alicia att den ser väldigt verklighetstrogen ut. Älskar också att du skrivit fakta om narvalar! Visste i princip inget om dem sedan tidigare.

 • Reply Eva Linnea 22 april, 2017 at 08:17

  Hej! Den är go´ den där lilla ”enhörningen”.
  Här kommer mitt bidrag; zebrarandiga överdrag till gamla solstolsdynor.
  https://lavendelochsalvia.com/2017/04/20/djur-april-manads-tema-i-monthly-makers/
  Ha det gott! Kram

 • Reply Simone 22 april, 2017 at 09:24

  Alltså jag är kär i din val, så himla fin. Du är otroligt duktig, Mikaela!

  Här kommer mitt bidrag:
  https://www.instagram.com/p/BHHxs0lgpJL/
  Eller
  https://www.instagram.com/p/BRijSggDXXr/
  Eller
  https://www.instagram.com/p/BSGjyWzjUV5/

 • Reply Grahnslöjd 22 april, 2017 at 12:50

  Du är så duktig med lera, vilken fantastisk val, den skulle gärna få bo hos mig;)
  Här kommer mitt bidrag:
  http://grahnslojd.blogspot.se/2017/04/skoldpaddsbrevpapper.html

 • Reply På temat djur 22 april, 2017 at 16:48

  […] roligt var månad att se vad alla andra skapat och snart så får vi se 🙂 Denna månaden är det Mikaela Puranen som är värd och hon har gjort en jättefin val i lera, klicka in här för att se bilder och […]

 • Reply Alexandra 22 april, 2017 at 16:51

  Valen är verkligen superfin 🙂 Brukar tänka att det säkert är så himla skönt att vara en val och simma runt i havet och inte frysa (för misstänker de inte gör det). Usch för det som gör att det inte finns så många sånahär valar kvar!!
  Jag har gjort ett vykort med katt-tema 🙂 https://igottpysselsallskap.wordpress.com/2017/04/22/pa-temat-djur/

 • Reply Eva 22 april, 2017 at 17:28

  Här har du mitt bidrag, en uggla i papier mache och med text i decupage. Jag är nybörjare på papier mache, ugglan är min andra figur.

  Jag hade nog tänkt mig en mer naturlig uggla, nu blev det mer en ”hitta på uggla”. Ibland blir det så.

  Nåja…här är mitt bidrag: http://eva.monkeytoys.com/?p=25374

 • Reply Martina 22 april, 2017 at 20:24

  Vilken fantastiskt fin narval – coolaste djuret! Här kommer min lilla fågel som bidrag: https://instagram.com/p/BTMgNGvgGfA/ 💕

 • Reply Lena 22 april, 2017 at 21:51

  For en herlig ide og bidrag – veldig inspirerende!

  Her er mitt bidrag til tema dyr:
  http://www.wonderwood.no/single-post/2017/04/12/diy-gips-egg-med-papirklipp-diy-plaster-egg-with-clip-art

  Lena // Wonderwood

 • Reply Ulla-Karin Lundgren 23 april, 2017 at 12:27

  Här kommer mitt bidrag till tema djur. Så roligt att se alla andras bidrag 🙂
  http://kreationerochtankar.blogspot.se/2017/04/tema-djur.html

 • Reply Jessica 23 april, 2017 at 14:37

  Alltså FY FABIAN vad fin den är??????????????????????????????????????????????????????????? Avlideeeeeeeeeeer. Du är så jäkla bra!!!!!!!

  Jag har gjort lite festliga abstrakta manettributes!! http://jessicaandersdotter.se/blogg/monthly-makers-animals-halcyon/

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK #16 | sticklingar, varma blickar och såpbubblor. | REAKTIONISTA 23 april, 2017 at 17:07

  […]     Mikaela som är temavärd för Monthly Makers i april har gjort en oerhört vacker narval. Ge henne en stor dos beröm för kreativiteten och lämna in ditt bidrag i en kommentar under […]

 • Reply Térèse/Nyster 23 april, 2017 at 22:48

  Alltså, SÅ fin narval! Verkligen själfull.

  Här finns mitt bidrag: http://nyster.blogspot.se/2017/04/virkad-kattkorg.html

 • Reply Elin 24 april, 2017 at 13:30

  Så otroligt fin!
  Jag har fotat min lånehund Angus. Här är bidraget: https://www.instagram.com/p/BS05Rv3jjry/

 • Reply SOFIAMILK 24 april, 2017 at 13:41

  FÖR söt.

  Ä-ä-äntligen har jag haft tid och möjlighet att skapa på Monthly Makers tema igen! Den här gången hämtade jag inspiration från djurrikets mönster och målade en fiskbensmönstrad dörr:

  http://sofiamilk.se/2017/april/diy-fiskbensdorr-2.html

 • Reply Anki 24 april, 2017 at 19:05

  Så himla fin val du har gjort!!!

  Här är mitt bidrag:
  http://litevirkning.se/2017/april/torsten-och-saga.html

 • Reply Denise 24 april, 2017 at 19:14

  Jag älskar verkligen den lilla narvalen. Både för att jag är ett narvalsfan och för att den är så magiskt söt! Mitt bidrag får bli ett litet broderi:
  http://evadotter.blogg.se/2017/april/monthly-makers-djur.html

 • Reply Sandra ~ Diagnos:Kreativ 24 april, 2017 at 19:21

  Alltså wow vilken snygg val du fått till! Och vad sugen jag blev på att prova leran du använder.
  Här kommer mitt bidrag till den här månaden: http://www.diagnoskreativ.se/diy/diy-flata-hundleksak/

 • Reply Maria 25 april, 2017 at 15:51

  Jättesöt! 😍 Här kommer mitt bidrag! 😊 https://www.instagram.com/p/BTT3kt9hAo8Bk5E-dloTK6pONs7vUsOEvSqfxo0/

 • Reply Nina 25 april, 2017 at 20:24

  Vilket roligt tema denna månad, jag älskar att se alla tolkningar! Skönt att du skriver att man inte alltid behöver vara så nyskapande. Så är det ju, ändå känner man en viss press. Men det är ju skaparglädjen som är viktigast. Din narval är riktigt sympatisk, och så vackert målad!
  Här är mitt bidrag: http://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/spira/skal-for-aterbruk

 • Reply Katarina 26 april, 2017 at 13:13

  Så här med en ny liten människa här hemma så blir det något väldigt enkelt men väldigt välbehövligt. Samt en massa tankar om prylar, kläder och kön.

  http://lekfulltmedkatarina.blogspot.se/2017/04/onskelista-eller-brist-darpa.html

 • Reply DIY Gipskruka | Dnilva 27 april, 2017 at 09:25

  […] efter kanske detta ändå skulle kunna klassas som ett bidrag till Monthly Makers som har tema DJUR. För mina växter är som mina husdjur, närmare än så kommer jag ärligt talat inte. Hehe, så […]

 • Reply Andrea Grath 27 april, 2017 at 11:19

  Narvalen är 👌🏼😻❤
  Här är ett svårmodigt djur https://instagram.com/p/BTVq-kcBUDO/

 • Reply Angelica 27 april, 2017 at 14:11

  Åh så söt!!
  Här är mitt bidrag:
  https://instagram.com/p/BS1WDGzlVEk/

 • Leave a Reply