Ekollon vas
DIY & Skapande, Växter & odling

Växtonsdag: Mina bästa växt-DIYs

Ekollon vas

Den här veckans växtonsdag blir inget faktabaserat inlägg utan ett samlingsinlägg för växtrelaterade DIYs! Dvs en kombination av två av mina favoritsaker i världen! Betongvasen ovan är fortfarande en av mina absoluta favoriter, och den funkar lika bra som ekollonvas, sticklingsvas eller snittblommevas!

I samma veva som jag gjorde den avlånga vasen så gjorde också en rund version. Beskrivningen till hur du gör en egen hittar du här! Nybörjare på betong? Börja med att läsa min nybörjarguide!

Piedestaler brukar man kunna hitta billigt på loppis, men det är ju mycket roligare att göra själv! Hur du bygger prick en sådan här variant kan du läsa mer om här!

Det känns som jag tjatar, men att måla om vita loppiskrukor är verkligen ett av mina bästa life hacks. Enklaste sättet att få en personlig, lite roliga krukare! Den här i marockanskt mönster tycker jag blev så himla snygg, särskilt med kanten nedtill. Pennorna jag använder är Posca, Faber Castell permanent marker och Unipaint främst. Vilka permanenta tuschpennor som helst borde funka, men kolla så att de verkligen fäster på den glatta ytan på krukan.

Jag samlar på djurkrukor, de allra flesta har jag hittat på en och samma loppis faktiskt. Men den här kaskelottkrukan har jag gjort själv i keramik! Älskar den fortfarande även om jag förmodligen gjort den bättre idag än på min allra första keramikkurs. Hur som helst så behöver man inte ha tillgång till riktig keramik för att göra egna krukor! Det går alldeles utmärkt med någon luftorkande lera, eller sådan man kan härda i vanlig ugn. Tänk på att alla leror kanske inte blir vattentäta, men har man en kaktus eller suckulent i som inte kräver så mycket vatten så är  det inte ett problem. Annars så kan man nog lacka insidan, antingen med ett vanligt lack eller med linfröolja har jag hört! Dock inte testat det själv.

Ni som följer mig har sett den förr, men jag tröttnar inte på den här ljusslingan jag gjorde med loppisfyndade ljusmanschettsblommor! Jag borde dock kanske byta ut det gråa garnet mot fiskelina eller åtminstone en svart tråd så att den inte syns lika tydligt. Men done is better than perfect, eller hur? Fler bilder + beskrivning hittar ni här!

Ta tillvara på vilda växter och gör ditt egna örtsalt med ramslök och libbsticka! Både ramslök och libbsticka kan skördas i april-maj! Lufttorka bladen i ett par dagar och mortla sedan ihop med flingsalt, hur enkelt som helst! Läs mer här.

Att knyta amplar kanske är den mest klassiska växt-DIYn? Det är hur som helst en favorit hos mig! Jag gillar att använda lite tjockare garn, som zpagettigarn, och tycker det är kul att inkorporera lite andra saker som t.ex. pärlor. Fast ännu snyggare blev det nog när jag knöt in de här gardinringarna i guld? Någon onsdag längre fram kommer jag att ägna åt en stor ampelknytarguide, håll utkik efter den!

Det här sista tipset har jag faktiskt inte tänkt på att publicerat tidigare! Vanliga vaser i klarglas är enkla att göra om med olika typer av glasfärg. Häller man färgen inuti vasen istället för att måla utanpå så behåller man den fina, glansiga ytan på utsidan! I den här vasen hällde jag ganska mycket färg och skvalpade omkring det inuti för att få en snygg rinnig kant på färgen, eftersom jag ville ha kvar lite av klarglaset i toppen. Härda i vanlig ugn så är det klart och tål att diskas!

Har du förslag på ämnen att ta upp i Växtonsdag? Det kan vara vad som helst som har med växter att göra, hur det fungerar med sticklingar fysioligiskt eller ett inlägg om mina favoritväxter. Kommentera om du har någon idé!

 

Följ gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa flera inlägg! Jag finns också på instagram (blir rätt mycket växtbilder där!)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Linnéa Elisabeth 1 mars, 2017 at 09:39

  Den där översta provrörsvasen är en storfavorit hos mig! Har tänkt göra något liknande ända sedan jag såg den här första gången. Den är så himla snygg ju?!

  • Reply Mikaela 5 mars, 2017 at 22:15

   Tack <3 Älskar den verkligen själv! Men dina vaser är ju fantastiskt fina med!

 • Reply Fredrikapåvinden 1 mars, 2017 at 14:59

  Men alltså ÅH så mycket fin inspiration! Vill göra allt prick NU! Tycker ampeln är så himla gullig, det ser liksom ut som den sitter i en liten gung!

  • Reply Mikaela 5 mars, 2017 at 22:16

   Tack! Jaaa tycker också den är söt! 😀

 • Reply Anna María 2 mars, 2017 at 07:33

  Så mycket grymma grejer du har gjort Mikaela. Tycker din målade kruka är så grymt snygg!

 • Reply Wilda 3 mars, 2017 at 11:08

  Du är bäst på växt-DIY:s! Så glad för det här inspirerande inlägget! Vad fint med glasfärgen också!

 • Reply Sanna 10 mars, 2017 at 09:35

  Den där översta ska jag verkligen prova. Får spara detta inlägg så att jag minns det när jag väl har ett hem att utföra det i. Trevlig helg!

  • Reply Mikaela 10 mars, 2017 at 22:30

   Hoppas ni får tag i en lägenhet snart! Trevlig helg <3

 • Reply Nicole 25 maj, 2017 at 19:40

  Fantastiskt fina DIY´s. Provrörsvasen är en favorit,tack för att du delar med dig, jag ska göra en i present till en kär vän.

  • Reply Mikaela 29 maj, 2017 at 17:35

   Tack, vad kul! Hoppas det blir en uppskattad present!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.