Cutting
Biologi, Guider, Växter & odling

Växtonsdag: Att ta sticklingar

Guide sticklingar

Växtonsdag får istället bli på en torsdag den här gången! Jag har totalt misslyckats i min planering den här månaden och har haft en enda ledig dag, då var jag helt slut och låg bara på soffan. När jag är borta 7-19 om dagarna i bästa fall, (men oftast kommer jag hem senare) finns inte mycket tid och ork att skriva sådana här mastiga inlägg! Det kan hända att det får bli så att de här inläggen inte kommer riktigt varje vecka som jag först hade tänkt, i alla fall just nu när jag har så himla begränsat med tid.

Idag ska vi prata om sticklingar! Hur funkar det, hur gör man, varför fungerar det bättre på vissa växter och hur gör man för att posta sticklingar säkert? Allt det kommer jag att gå igenom idag!

Coleus

Ett gäng palettbladssticklingar!

 

Hur fungerar det?

Är det inte lite märkligt egentligen, man skär av en bit av en växt och får en helt ny planta? Försök tänka dig samma process med en människa, det är vore ju rätt absurt om det skulle växa fram en ny person om du skulle råka skära av dig en fingertopp. Men det fungerar med växter! Det kallas att vara totipotent, vilket innebär att från en enda cell kan en helt ny växt bildas. Det är lite som stamceller som kan utvecklas till vilken sorts celler som helst. Om du läst tidigare inlägg i Växtonsdag-serien om beskärning så är du redan bekant med att växter har hormoner precis som vi. Hormoner styr massor av processer i växten, en del styr rottillväxt och bladtillväxt medan några andra kan styra saker som försvarsmekanismer, sidoskottillväxt, påskyndar fruktmognad osv. Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om olika växthormon och deras effekter, men idag ska vi fokusera på tillväxten av rötter och blad.

När du då beskär en växt och tar en stickling så börjar hormonet som styr rottillväxt att agera och du får snart rötter på din stickling! Hormonet som styr bladtillväxten börjar också jobba och snart har du en helt ny planta med både rötter och nya blad. En del växter får rötter väldigt snabbt, det kan handla om dagar, medan andra får man vänta månader på. Jag tog en stickling på Monstera och fick vänta 2-3 månader innan den fick rötter, medan t.ex. palettblad brukar få rötter på bara några dagar. Varför det skiljer sig så mycket är jag inte helt hundra på, men jag tänker att det måste ha något att göra med hormonnivåer på växterna. Sådant kan ju såklart variera mellan olika arter, och av förhållandena växten lever i. Är det mindre ljus t.ex. så brukar allting gå långsammare, även så sticklingstillväxt.

Cutting

Paraplyaralia som rotats i vatten.

 

Hur tar jag sticklingar?

Det är väldigt enkelt! Det skiljer sig lite åt mellan olika plantor, men generellt så kan du tänka att du ska skära av en bit av växten som ska bli din stickling. Sätt sticklingen antingen i vatten eller direkt i jord tills den utvecklar rötter. Har du haft sticklingen i vatten planterar du den i jord när den utvecklat rötter. Sticklingar vill ha näringsfattig jord, så välj exempelvis såjord. Ifall du planerar att ha växten i den krukan ett tag framöver kan du i botten kan du ha mer näringsrik jord som rötterna kan leta sig fram till när sticklingen växer sig större och klarar av mer näring! Så du planterar sticklingen i två lager av jord så att säga, näringsrikt i botten och såjord i toppen!

Var du skär spelar roll på somliga arter, har växten noder eller luftrötter kan det vara en bra idé att ta en bit nedanför och få med de delarna. När man tar Monsterasticklingar t.ex. rekommenderas det att man får med i alla fall en luftrot, och gärna att man inte bara tar ett blad utan får med en del av stammen. Men jag lyckades ändå med Monstera trots att jag inte följde något av detta, så det kan gå ändå. En del växter går jättebra att föröka genom att bara ta ett blad, St Paulia och en del suckulenter är exempel på detta.

Paraplyaralia på bilden ovan fungerar mindre bra. Jag testade att ta bara ett blad av det en gång, då menar jag alltså en sådan liten gren med ett blad längst ut på (den på bilden är en hel gren med flera blad och då fungerar det!). Det såg ut att fungera jättebra, den fick rötter och jag planterade den. Men på över ett år så hände absolut ingenting mer, den växte aldrig något alls och blev aldrig en ny planta. Det var ett blad i jord och sen dog den. Vad det är som gör att en del växter går att föröka med bara blad och andra inte är något jag bara spekulerar i, men det måste också ha med växtens hormonnivåer att göra. De som inte bildar nya skott borde ha mindre av det tillväxthormonet vilket gör att de inte blir några nya skott. Det skulle kunna vara kopplat till hur växten förökar sig i naturen. Växter kan föröka sig antingen sexuellt eller vegetativt, en del kan göra både och! Sexuell förökning innebär det man förmodligen tänker först, växten blommar och bildar fröer för att sprida sig. Vid vegetativ förökning gör växten kloner av sig själv, t.ex genom att skjuta revor som jordgubbar gör eller göra nya skott som ampelliljor. Jag tänker att en växt som till större del förökar sig vegetativt borde ha mer av de hormoner som initierar den typen av tillväxt som krävs för att bilda sticklingar. Detta är dock inget jag vet säkert, men har diskuterat det med gamla kursare som specialiserat sig på växter och det här är vad de trodde.

Rota i vatten eller jord?

Här finns det delade meningar om vad som fungerar bäst. Jag brukar nästan alltid rota i vatten först, dels för att jag tycker det är så fint att se hur rötterna växer fram men också bara av ren vana. En del sätter allting direkt i jord och tycker att det fungerar bäst. Båda fungerar för de flesta växter och man får testa sig fram till vad man själv gillar tänker jag. Jag har hört att man inte ska rota i vatten pga att det bildas en typ av rötter som inte är anpassade för jord om man gör så, så när du väl sätter sticklingen i jord får växten börja producera ”jordrötter” ändå. Men det här är ingenting jag har någon som helst vetenskaplig källa på, så ta det med en nypa salt. Jag kör vatten på de flesta, och det fungerar! En del växter har dock lite krav, en kaktus t.ex. (eller annan växt som inte gillar stora mängder vatten) skulle nog inte trivas särskilt bra med att rotas i vatten utan de sätter jag direkt i såjord. En del som jag har satt i jord direkt har inte tagit sig alls, så jag är lite tveksam till att sätta allting i jord direkt som en del tycker. Summan av kardemumman, testa dig fram och gör vad du tycker känns bäst!

Min senaste stickling! En tradescantia tricolor!

 

Jag vill byta sticklingar! Men hur skickar jag sticklingar med posten?

Att byta sticklingar med andra är ett sjukt kul, billigt och hållbart sätt att införskaffa sig nya växter. Enklast är ju förstås att mötas upp, men det fungerar ju inte alltid och då kan man skicka växterna på posten istället. Det första du behöver tänka på är att inte skicka paketet helt torrt. Jag brukar linda in rötterna ifall det är en rotad stickling, eller annars bara botten av plantan, i fuktigt hushållspapper. Därefter stoppar jag växten med det fuktiga pappret i en fryspåse för att fukten ska bibehållas. Lämnar du luft i påsen så blir det lite fluffigare och mindre risk att växten kläms.

Påsen har jag tidigare bara stoppat i ett kuvert och skickat iväg, och det har gått bra. Men risken är ju stor att växten skulle kunna klämmas och skadas om den inte skyddas ytterligare. Har man en liten kartong kan man skicka i den, eller så tillverkar man en egen förpackning! Ett tips är att klippa sönder ett mjölkpaket och ta botten och toppen av förpackningen för att bilda en liten ask. Papprullarna efter toa/hushållspapper fungerar också, men är lite mjukare än mjölkpaket. En sak att tänka på är utomhustemperaturen, är det mitt i vintern och svinkallt kanske det är bättre att vänta lite med sticklingsbytet så att inte den lilla plantan riskerar att frysa ihjäl på vägen.

Är det något mer du undrar om sticklingar så är det bara att fråga i kommentarsfältet så ska jag göra mitt bästa för att svara! 

 

Följ gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa flera inlägg! Jag finns också på instagram (blir rätt mycket växtbilder där!)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply julia 23 mars, 2017 at 19:10

  Super kul inlägg, blev så sugen på att ta sticklingar! (hahaha sjukt om man kunde klona sej själv på samma sätt ja, stoppa lillfingret i ett glas vatten)

 • Reply Jenny 23 mars, 2017 at 20:04

  Panginlägg som vanligt! Lite extra kul då jag nyligen planterat alla sticklingar jag samlat på mig senaste typ halvåret. Har bland annat två paraplyaralior – en med ett helt toppskott och ett som är bara ett blad, som du beskriver. Får väl se om jag har mer tur med den än du hade 🙂
  Får man förresten önska växtonsdag-inlägg? Skulle isåfall sjukt gärna vilja ha ett med tema gödning! Tycker det känns så himla komplicerat med olika sorter, hur mycket och ofta man ska ge, vad för växttyper som vill ha mycket/lite osv. Får ingen ordning på någonting när det kommer till den biten, och du har änna blivit min växtguru 😉

  • Reply Mikaela 8 april, 2017 at 22:21

   Tack <3 JA önska på! Bara kul! Ska läsa in mig på gödning och se om jag har något klokt att säga om saken!

 • Reply Kimmy 25 mars, 2017 at 17:14

  Tack för ett bra inlägg!
  Jag undrar hur jag på bästa sätt kan ta sticklingar från en jättestor banddracena? Tyvärr har innerkrukan, rötterna och jorden blivit attackerade av skadedjur så de måste jag slänga, men ville ta någon stickling eller två från toppen för att kunna plantera nytt och fräscht. Var klipper jag? Är det jord eller vatten som gäller först? Söderfönster eller inne i rummet?
  Hoppas att det inte är för knepiga frågor! 🙂

  • Reply Mikaela 8 april, 2017 at 22:29

   Kul att du gillar det! Dracenor har jag dessvärre ingen större erfarenhet av, men tror det kan bli svårt att ta toppskott på de och andra palmliknande växter. Där får man nog dela vid stammen om det är möjligt, men svårt om den har en tjock förvedad stam. Vilken typ av skadedjur är det? Om det är möjligt hade jag kämpat för att bekämpa dem i första hand, för den känns inte som den enklaste växten att ta sticklingar av. Men om det är det du måste göra så tänker jag såhär! Nu spekulerar jag, men ifall den har en bit förvedad stam så hade jag nog skurit av en toppbit, tagit med kanske 15 cm av den förvedade stammen, och satt direkt i jord – känns som den lätt skulle ruttna i vatten. När jag läser på om dracenor så vill de stå ljust eller halvskuggigt, så jag hade ställt den nära söderfönstret men kanske 1 m in eller så om möjligt. Vårsolen nu är så himla stark! Dracenor är känsliga för skadedjur om de står torrt och varmt, kan vara värt att tänka på! Hoppas verkligen du lyckas rädda växten <3

 • Reply Fredrikapåvinden 26 mars, 2017 at 09:42

  JAAA! SÅÅ bra inlägg! Har så länge velat ha ett sånt här matnyttigt inlägg med hur jag ska gå tillväga för att ta sticklingar! Nu känner jag mig betydligt mer redo att försöka mig på de här!

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK #12 | feminism, volontärer och Victoria Kawesa | REAKTIONISTA 26 mars, 2017 at 20:00

  […] ✶     Hur tar du sticklingar? Mikaela ger dig sina bästa tips! […]

 • Reply Jess 27 mars, 2017 at 21:44

  Så välskrivet och bra! Jag försökte också ta en stickling på min paraplyaralia en gång och gjorde som du först och tog ett enstaka blad. Gick inget vidare, haha. Kanske får prova det igen, har en helt galen sådan i vardagsrumsfönstret som är ett mindre träd nu 🙂

  • Reply Mikaela 8 april, 2017 at 22:30

   Haha ja, men hur ska man veta? Ta med en bit stam så går det bättre, min lilla har gjort flera nya blad nu! 🙂

 • Reply Wilda 28 mars, 2017 at 09:47

  Åh jättefint och bra inlägg! 😀

 • Reply sofia 30 mars, 2017 at 10:37

  tack Michaela, jag älskar växt tips! njut av dagen! Kram från Zurich //Sofia ( http://www.sofiacm.com )

 • Reply Jenny 30 mars, 2017 at 11:37

  Tack för ett informativt inlägg! Jag fick några sticklingar på posten (helt oväntat, fatta hur glad jag blev) och hon hade lindat in rötterna i gott om fuktat papper som hon sedan lagt i en plastpåse. Själva växtdelarna hade hon stoppat i avklippta petflaskor! Så smart, för så hade sticklingarna gott om plats och klämdes inte alls.

  Vad gäller rotning så kan jag av erfarenhet bara säga: rota inte mårbackasticklingar i vatten. Då står du en dag helt utan mårbackapelargoner. Och just dom är ju inte så lätta att få tag på i Berlin 🙁

  • Reply Mikaela 8 april, 2017 at 22:33

   Ååh vad fint med överraskningssticklingar! Smart med petflaskorna! Ska lägga till det i tipsen! Åhh vad tråkigt med pelargonerna! 🙁 Jag har lyckats rota pelargoner i vatten, men inte just Mårbacka då, men har hört att de funkar bäst annars direkt i jord. Hoppas du kan få tag på nya snart!

 • Reply Matilda 31 mars, 2017 at 11:32

  SÅ bra inlägg! Älskar att du blandar både handfasta råd med lite biologinördigheter!

 • Reply Anna 9 april, 2017 at 18:42

  Hej! Helt underbart inlägg!! Har du någon erfarenhet av fittonia? Jag provade att sätta en sticklig i vatten och den den fick mjuka blad och vissnade (den har ju hårda blad när den är frisk och glad). Går det att ta stickligar från den eller måste den delas via rötterna??
  Kram!

  • Reply Mikaela 4 maj, 2017 at 16:59

   Förlåt för sent svar! Haft så sjukt mycket att göra. Har inte försökt ta sticklingar själv på fittonia, men efter lite eftersökningar så ska den tydligen vara lätt att ta sticklingar på, du kanske bara hade otur? Testa igen och kanske prova att rota i jord direkt då om vatten inte gick så bra. Båda ska tydligen fungera för fittonior, men kan ju vara värt att prova det andra om det första inte gick bra 🙂

 • Reply Emilia W 12 april, 2017 at 12:12

  Älskar dina växtinlägg! Jag har alltid trott att det var en större vetenskap på var man skulle ta sticklingen och därför hållit mig borta.. nu så får mina växter passa sig, haha!

  • Reply Mikaela 4 maj, 2017 at 16:54

   Haha nä men på de flesta växter är det väldigt enkelt, klipp av en bit och så är det klart!

 • Reply Mina 3 juni, 2017 at 20:42

  Hej pch tack för ett bra inlägg! Jag har en Monstera deliciosa verigata som jag skulle vilja ta en toppstickling på. Men jag undrar vad som händer med resten av plantan? Skjuter den ut nya skott på andra ställen? Är det alltid positivt för plantor att man tar skott?
  Tack på förhand!
  Mina

  • Reply Mikaela 10 juli, 2017 at 13:58

   Hej! 🙂 Ja, det kommer skott på andra ställen istället! Mjae, om plantan inte mår så bra så är det ju en stress för den att man tar bort en del av den, mindre växtmassa som kan fotosyntetisera osv. Sen är det ju absolut ingenting som är nödvändigt att göra, det är om man vill föröka den eller om man vill ha en buskigare planta t.ex. som man klipper ner den. Det är ju lite olika för olika växter, pelargoner t.ex. vill gärna klippas ned tidigt på våren så skjuter de massa nya skott.

   • Reply Mina 11 juli, 2017 at 00:34

    Tack för svar! 🙂 Och tack för en fin blogg! 🙂 Ha nu en riktigt fin somnar!!

 • Reply Karin 2 augusti, 2017 at 21:41

  Hej! Har köpt en stickling av Monstera veriegata och älskar den, men den började ruttna ned till och nu har jag förhoppning om att rädda den genom att ta ett blad med en nod och få den att rota sig i vatten, har haft den i ca en vecka och blev förskräckt när jag ser att den börjar bli svart i mitten av snittytan! Vad ska jag göra? Har läst att man kan ge mögel bekämpningsmedel, vad tror du om det?

  • Reply Mikaela 6 augusti, 2017 at 13:59

   Hej! Jag tänker att det nog är normalt att snittytan blir lite ful, men har den verkligen ruttnat så skulle jag skära ett nytt snitt. För den hade alltså inte fått rötter ännu? Gör ett nytt snitt lite högre upp isåfall skulle jag säga! Men min monsterastickling hade också lite ful snittyta efter ett tag, den blev också svart, så om det bara är så och inte resten av stammen är ful och den inte verkligen ruttnat så är det nog normalt. Mögelmedel har jag inte använt själv, men tänker att snittblommor ofta får sånt vitt fluffmögel snarare än svart, så är du säker på att det är mögel?

   • Reply Karin 7 augusti, 2017 at 09:34

    Åh då kanske jag har lite is i magen!? För det är snittytan som är svart? Mögelbekämpningsmedlet var ett tips från en bok när man just skulle ta sticklingar. Det stod också att man skulle se upp med varmt och fuktigt eftersom det lätt blir mögel men har inte testat än?Tack för bra inlägg!!

    • Reply Mikaela 8 augusti, 2017 at 09:32

     Jag tror det kommer gå bra! 🙂 Men intressant med mögelmedlet, kan ju vara bra tips faktiskt. Kallt vatten ska man alltid ha iaf, och byta relativt ofta just för mögelrisken. Men jag har faktiskt bara fått det på riktiga snittblommor, aldrig sticklingar, även om jag glömt byta vatten.. Alger har däremot växt i mina sticklingsvaser jag lämnat för länge haha!

 • Reply Sara 22 augusti, 2017 at 16:47

  Hej!
  Trillade in på din blogg när jag googlade lite om sticklingar. Många jättebra tips! Har tänkt ta stickling på min ena paraplyaralia (stavning?). Köpte två vid samma tillfälle där den ena verkligen har skjutit iväg, trots att jag vattnat de samtidigt. Den andra är inte ledsen på något vis, men den blir lite ynklig när den står bredvid den som växt jättemycket. När jag googlat om stickling på just denna växt har jag förstått att det är enklast att ta en toppstickling? Men min tanke är att växten ser konstig ut om jag klipper av delar av toppen. Det har förvisso kommit jättemånga små blad på den men tänker att det kommer se dumt ut att bara knippsa av? Växer det ut nya blad där sen så det rättas till eller har du något erfarenhet av detta? 🙂
  Hälsningar Sara

  • Reply Mikaela 20 september, 2017 at 17:44

   Hej!

   Sorry för segt svar, har knappt suttit vid datorn alls på sistone. Paraplyaralior går inte att ta bara blad på, utan du måste ha lite ”huvudgren” liksom. Ifall din växt är förgrenad kan du klippa av en sidogren, men annars är det toppskott som gäller! Om du tar toppskottet så kan du få den att förgrena sig, har skrivit ett inlägg om beskärning, kolla in det! Det kommer att bli snyggt efter toppningen också! Har du haft de i samma fönster? Annars kanske det är ljuset som gjort att dina två växt olika 🙂

   • Reply Sara 19 januari, 2018 at 22:11

    Såg ditt svar först nu så nu har det dykt upp nya frågor ? Växterna har stått i samma fönster men ändå växt olika mycket. Hur som helst, tog toppskott på den som vuxit mest men efter bara några dagar hängde bladen ramlade av strax efter, någon idé om varför det blir så?

    Häromdagen fick jag för mig att göra ett nytt försök med växt nummer två som växt till sig lite. Tog dels toppskott men även de nya skotten från växten jag först tog skott på. Tänkte att jag ska se om någon tar sig, eller om alla tappar bladen och dör. Dock verkar bladen på toppskottet redan börja hänga, och jag förstår inte vad jag gör för fel. Tänker annars att det är den som borde vara starkast eftersom att den är mest rejäl, både i stamstorlek och storlek.

    Om inte detta funkar tänker jag testa att plantera direkt i jord nästa gång (även om det är en tillfredställelse och se rötter bildas på en stickling). Är måttligt avundsjuk på rotsystemet på paraplyaralian du lagt upp, haha ?

    • Reply Mikaela 24 april, 2018 at 18:11

     Jaha vad intressant! Att tillväxten är olika kan ju bero på andra grejer, om de har lika stora krukor, samma jord, fått näring samtidigt, osv osv. Och ibland så bara blir det så, jag har själv tomater i samma fönster nu som är samma sort, samma jord, samma storlek på krukan och samma behandling, men de växer jätteolika. Men märkligt att inte sticklingarna vill ta sig! Jag har upplevt den som en lätt växt att ta sticklingar på. Men hoppas du testat i jord med nu när det gått ett par månader! Det kan ju också vara tiden på året, är egentligen bäst att ta sticklingar nu på våren! 🙂

 • Reply Christine 13 december, 2017 at 22:56

  Hej, bra blogg ??? har fått den här nya hobbyn att samla på växter och hittade din fina blogg. Kan tänka mig att du har flera olika växter/sticklingar, har du nån sida där du byter med andra?
  Mvh.

  • Reply Mikaela 14 december, 2017 at 19:40

   Hej!
   Tack snälla! Har ingen direkt sida för det men byter ofta i olika facebookgrupper, t.ex. växtgäris, men finns också palettbladsgäris specifikt för palettblad, krukväxter köpes/säljes/bytes eller något liknande. Och lokala grupper i ens stad kan finnas också! Det är mina bästa tips!

 • Reply Anna 12 juli, 2018 at 21:39

  Jag vet att det är ett tag sedan du skrev detta. Men hoppas på svar. Jag har hört att man när man sätter sticklingar på rotning ska ta bort en del av bladen. Dvs. om sticklingen har har många eller stora blad så tar man bort några av dem – nerifrån – och låter bara de i toppen sitta kvar. Detta för att ge sticklingen bättre möjlighet att lägga energi på rotningen. Samtidigt har jag hört att sticklingen behöver sina blad för att kunna rota sig….

  Vet du om dessa påståenden stämmer? Tycker det låter logiskt, men skitjobbigt i själen att ta bort bladen :O

  • Reply Mikaela 22 juli, 2018 at 22:08

   Hej! Inte helt hundra på detta, men tycker båda låter logiska, så jag skulle nog försöka ha lite magkänsla och försöka få en till balans mellan blad/rottillväxt. För bladen behövs ju som du säger, det är där fotosyntesen sker och växten får sin energi. Men så vill man ju inte att den ska hålla på och göra nya blad innan den fått rötter, så kan hjälpa att plocka några av de undre, OM det finns tillräckligt med blad kvar för att kunna fotosyntetisera. Men svårt att säga exakt var den gränsen går, där får man nog ha lite feeling! Skulle hellre låta bli att ta bort blad än att ta bort för många dock!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.