Bubble glaze
DIY & Skapande, Keramik

Ett försök att få till bubbelglasyr

Bubble glaze

Hurra, jag har fått igång internet här! Fortfarande lite lådor här och var, men det börjar se lite mer okej ut i alla fall! Hur som helst tänkte jag börja visa vad jag producerat i keramik på sistone. Jag har gått en till kurs nämligen och håller på och går en till just nu med! Jag har länge velat testa en ny glaseringsteknik som t.ex. meadowceramics på instagram använder, nämligen bubbelglasyr! Jag hade en halvmisslyckad drejad form jag inte visste vad jag skulle göra med så jag bestämde mig för att göra det här glasyrexperimentet på den! Jag ville ha blåa bubblor på vitt, så jag började med att doppa min kruka i vit glasyr innan jag gav mig på de blåa bubblorna.

Bjuder på den här vackra bilden för att demonstrera tekniken, haha! Det man gör är att blanda några droppar diskmedel i en uppblandad glasyr, sticker i ett sugrör och blåser så att det bildas bubblor. Det knepiga sedan tyckte jag var att få bubblorna att lägga sig mot ytan på min kruka. Jag fick blåsa på rätt mycket för att bubblorna skulle rinna över kanten ned på min kruka. Och en del hamnade på golvet. Eller eh, rätt mycket hamnade på golvet om jag ska vara helt ärlig!

Men jag lyckades täcka ytan i bubblor till slut! Det är inte så lätt att kontrollera var och hur bubblorna hamnar men det är en del av charmen tänker jag. Visst är det förresten svårt att tänka sig att den här bruna nyansen kommer att bli blå när den bränns? Innan bränningen så såg det ut som bubbelmönstret skulle bli ganska bra tyckte jag.

Bubble glaze

Men ut ur ugnen kom den här skapelsen! Bubbelmönstret syns nästan inte alls, uppe till vänster kan man ana lite cirklar, men annars har den blåa och vita smält ihop på något vis? Jag tror det beror på att både den blåa och vita glasyren var ganska tjocka? Men! Jag tycker inte det gör någonting alls, utan det blev väldigt fint ändå! Även fast det inte blev som jag hade tänkt!

Bubble glaze Bubble glaze

Det blev nästan lite av en marmoreffekt? Jag gillar det! Men är också sugen på att prova igen och försöka få till den effekten jag egentligen eftersträvade 😉

 

Apropå skapande så har ni väl inte missat att Fredrika släppt månadens Monthly Makers tema?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Linnéa Elisabeth 14 mars, 2017 at 13:00

  Åh!! Ett bra bevis på att saker inte behöver bli som man tänkt för att bli bra! Men du? Jag kollade på meadowceramics instagram, och nästan alla grejer hon har gjort bubbelglasyr på är platta, och är brända i ”horisontellt” läge. Det kanske är därför din kruka inte blev så bubblig som du tänkt? Eftersom att krukväggarna är lodräta. Glasyren kan ju helt enkelt runnit när den blivit upphettad? Obs är absolut inget proffs, det var bara en idé, haha! Ber om ursäkt om jag är helt ute och cyklar…

  • Reply Mikaela 16 mars, 2017 at 21:11

   Nej det har du nog verkligen en poäng i! Frågade min lärare och hon trodde det med, + att jag inte vet den exakta mixen hon använder, vilken sorts glasyr osv. Men vore spännande att testa på något platt faktiskt. Ska göra det nästa gång, tack för idén 😀

 • Reply Emilia W 14 mars, 2017 at 18:42

  Blev HUR fint som HELST oavsett! Tror absolut på Linnéas teori att det beror på att det är på stående yta? skitfint i vilket fall som, och tack för instatips 😉

  • Reply Mikaela 16 mars, 2017 at 21:12

   Tack! Jaa, det har hon nog helt rätt i! Ska testa på något platt någon gång 🙂

 • Reply Jenny 14 mars, 2017 at 18:57

  Yay för fixat internet! Och ännu mera yay för oerhört tjusig kruka! Man måste ju älska ändå när saker inte alls blir som man tänkt sig, men blir otroligt bra på helt andra sätt. Tänker på marmor och rymden. Älskar rörelsen i den, som stjärnor som swishar förbi liksom. Lite som när man åker bil och det snöar!

  • Reply Mikaela 16 mars, 2017 at 21:12

   Tack! Åh vad fina associationer, kul! 🙂

 • Reply Ann-Charlotte 14 mars, 2017 at 22:25

  Roligt med bubblor. Det har jag aldrig provat. Måste nog ta tag i det där med keramiken igen. Det är ju så roligt.

  • Reply Mikaela 16 mars, 2017 at 21:18

   Ja superkul! Det måste du, det är det bästa i livet tycker jag 😀

 • Reply Alicia 16 mars, 2017 at 11:19

  JAG ÄLSKAR DEN!!!! Tycker effekten är helt otrolig och såå vacker! Och bilden på dig med oboy-bubbel-blåsningen <3

  • Reply Mikaela 16 mars, 2017 at 21:18

   Tack <3 Tycker så mycket om den! Hahaha ja den var fin......... 😉

 • Reply Wilda 18 mars, 2017 at 08:17

  Åh vad fiiiint! Vilken häftig effekt och ja verkligen magi vad som händer i ugnen – från brunspräckligt till klar blåvit yta liksom! :O

  • Reply Mikaela 8 april, 2017 at 22:14

   Visst är det fantastiskt? Slutar inte fascineras över det! Och hur olika en del glasyrer blir varje gång man bränner dem!

 • Reply Jess 20 mars, 2017 at 21:01

  Så himla spännande att se före och efter, svårt att föreställa sig den förändringen! Orimligt pepp på min keramikkurs 😀

  • Reply Mikaela 8 april, 2017 at 22:15

   Jag är också så pepp på att du ska gå kurs!!! 😀 SÅ KUL

 • Reply Jessica 3 april, 2017 at 15:57

  Åhh alltså ÄLSKAR den!!!!! Så vacker marmorering!! Och när du blåser bubblor påminner mig så mycket om dagis där vi hade som lekaktivitet man kunde göra (gick Montessori hehe) som gick ut på att man hade en bunke med vatten och diskmedel och så fick man ett sugrör att blåsa bubblor med haha? Älskade den men råkade alltid suga in diskmedelvatten 🙁

  • Reply Mikaela 8 april, 2017 at 22:39

   Haha ååh vad fint! Jag råkade få lite glasyr i munnen 🙁 🙁 🙁 Blä!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.