Palm luftfuktighet
Biologi, Växter & odling

Växtonsdag: Vad är det för fel på mina krukväxter?

Din planta som var så fin när du fick den verkar inte må så bra, och du förstår inte vad den försöker säga dig – det här inlägget är för dig! Jag går igenom några vanliga symptom som växter kan uppvisa och vad de kan betyda.

 

Gula blad

Om bladen börjar gulna på din växt så beror det oftast på övervattning. Lösningen är att chilla med vattningen helt enkelt. Även om du tycker att du inte vattnar så mycket så kan växten vara för blöt. Fundera över ifall jorden är väldränerad (lecakulor är en bra idé) och ifall det är hål i botten på krukan och vattnet har någonstans att ta vägen. Annars kanske rötterna står blötare än du tror. Men gula blad kan också innebära att din växt lider av näringsbrist. Det som händer i växten är att plantan drar tillbaka klorofyllet från bladet, vilket gör att den gröna färgen ersätts av gult. Om ett blad väl har gulnat så kommer det inte att återhämta sig, så det är bara att plocka bort det. Du kan vänta tills hela bladet gulnat så att växten hinner dra tillbaka all näring från det döda bladet men sen är det bara att ta bort. Det kommer att vissna oavsett. Är det bara något enstaka blad som blir gult och faller är det ingen fara, det sker naturligt då och då, men om det är flera blad på kort tid kan det vara läge att sätta in åtgärder!

 

Gula fläckar med mörk mitten

Om din växt har gula fläckar med svart i mitten är det ett tecken på en svampsjukdom. Det brukar sprida sig så släng hela plantan!

 

Palm luftfuktighet

Palm luftfuktighetTorra bladkanter på palmer betyder att de vill ha högre luftfuktighet.

 

Bruna, torra kanter på bladen

Om din växt börjar få torra, bruna kanter på bladen kan det bero på för låg luftfuktighet, särskilt om det är en palmväxt. Lösningen? Spraya den med vatten! Särskilt under vintern blir luften inomhus väldigt torr, vilket en hel del växter inte gillar. Man kan DIY:a luftfuktare, ställ små skålar med vatten ovanför elementen eller häng upp en avklippt petflaska med vatten. Vissa växter, som t.ex. palmer nöjer sig inte med det utan vill bli sprayade också. Jag försöker göra det dagligen, men det blir nog snarare ungefär varannan dag. Bruna kanter kan också betyda att växten vill ha mera ljus, så är fallet för fiolfikus t.ex.

 

Exempel på växter som gillar att bli sprayade: Palmer, fiolfikus, Calatheor och Monstera.

Exempel på växter som inte vill bli sprayade: Elefantöra,  kaktusar och suckulenter.

 

Vad är fel på min monsteraMonstera som jag först trodde var köldskadad, men de mörka kanterna och fläckarna visade sig bero på ohyra. Det vita på bladen här är dock bara kalkfläckar för att vi har så himla kalkrikt vatten i Uppsala.

 

Mörka fläckar

Får din växt mörka eller svarta fläckar kan det vara köldskador. Står plantan kyligt, i drag eller har varit ute vid låga temperaturer? Lösningen? Flytta växten till en bättre plats och plocka bort de fula bladen. Det kan också bero på ohyra. Jag såg att min Monstera började få mörka kanter på bladen och att de samtidigt gulnade, vid en närmare titt såg jag små små vita kryp på bladen. Om så är fallet – isolera växten kvickt som attan från friska plantor och behandla med såpvattenlösning. Du kan även ha i en skvätt t-röd om det är ett svårt angrepp.

 

Näringsbrist

Näringsbrist kan se olika ut på olika växter, och beroende på vilket ämne det är som växten har brist på. Symptomen kan vara helt gula blad, gula kanter eller nerver på blad, mörka fläckar, delvis döda blad, att växten tappar bladen. Lösningen? Ge växtnäring, om du vet vilket ämne växten har brist på så fokusera på det, annars går det en vanlig växtnäring bra.

 

Varför tappar min växt sina blad?

Det kan bero på näringsbrist. Växter kan tappa de nedersta bladen i takt med att nya blad utvecklas för att den helt enkelt inte har kraft till mer än ett visst antal blad. Det kan också bero på att växten får för lite vatten.

Ljusa fläckar på bladGurkplanta som inte riktigt fick tid att vänja sig vid solljuset när den flyttade ut, och därför fick solskador.

Utfrätta, torra fläckar

För mycket soljjus kan ”bränna” hål på plantan, vilket vanligtvis syns som torra, bleka fläckar.

 

Min växt skjuter i höjden och är ranglig

För lite solljus, din planta sträcker sig desperat efter mer ljus. Ställ på en ljusare plats eller investera i växtbelysning!

 

Det här var några av de vanligaste symptomen att krukväxterna kanske mår lite halvkasst! Har din växt ett problem jag inte har tagit upp? Kommentera så ska jag försöka svara på vad som kan vara fel med den! Har du några förslag på ämnen att ta upp i Växtonsdag så hojta om!

 

Följ gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa flera inlägg! Jag finns också på instagram (blir rätt mycket växtbilder där!)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Wilda 23 februari, 2017 at 12:26

  Vilket panginlägg Mikaela! Fantastiskt! Nu ska jag ta hand om de plantor som visar tecken på att inte må så bra. <3

 • Reply Fredrikapåvinden 23 februari, 2017 at 16:27

  Åh de här inläggen är så himla pedagogiska och bra!

  • Reply Mikaela 5 mars, 2017 at 22:04

   Tack, vad kul att du gillar dem!

 • Reply Emma 23 februari, 2017 at 23:05

  Så himla bra tips!

 • Reply julia 26 februari, 2017 at 20:23

  På senaste tiden har flera av mina väster gulnat, vissnat eller dött – så dessa tips kom väldigt lägligt! T.ex har min palmplanta just torkat ut i kanterna – har nu sprayat den några varv så hoppas den kryar på sej 😀

  • Reply Mikaela 5 mars, 2017 at 22:06

   Vad bra! Eller inte att flera av dina växtkompisar mår dåligt, men att inlägget kom lägligt 😉 Hoppas de kryar på sig!

 • Reply sandra 27 februari, 2017 at 14:06

  Shit så bra guide! Tycker verkligen det där med palmväxter som vill ha fukt är det svåraste faktiskt. Vill ju inte ha alla i badrummet liksom 😉

  • Reply Mikaela 5 mars, 2017 at 22:07

   Tack <3 Haha nä, då är det väl sprayen som gäller! Jag glömmer dock det lite då och då hehe därav att jag kunde ta så bra exempelbilder till det här inlägget 😉

 • Reply Jenny 4 mars, 2017 at 14:42

  Vilken himla bra guide! Ska definitivt sparas 😀

 • Reply Gunnar 27 november, 2017 at 16:05

  Vi har en stor växt (innomhusträd) vi fått från ett företag som flyttade. Det var närmare tre meter högt så vi fick kapa vissa grenar. Nu (efter två år) verkar det som om trädet håller på att ge upp. Det ser ut som en Benjaminfikus i växtsätt men har cirka 20 cm långa, smala, spetsiga blad. Kan du av det säga vad det är för sort så vi vet vad vi skall göra mer än vattna ”lagom”?

 • Leave a Reply