Palm luftfuktighet
Biologi, Växter & odling

Växtonsdag: Vad är det för fel på mina krukväxter?

Din planta som var så fin när du fick den verkar inte må så bra, och du förstår inte vad den försöker säga dig – det här inlägget är för dig! Jag går igenom några vanliga symptom som växter kan uppvisa och vad de kan betyda.

 

Gula blad

Om bladen börjar gulna på din växt så beror det oftast på övervattning. Lösningen är att chilla med vattningen helt enkelt. Även om du tycker att du inte vattnar så mycket så kan växten vara för blöt. Fundera över ifall jorden är väldränerad (lecakulor är en bra idé) och ifall det är hål i botten på krukan och vattnet har någonstans att ta vägen. Annars kanske rötterna står blötare än du tror. Men gula blad kan också innebära att din växt lider av näringsbrist. Det som händer i växten är att plantan drar tillbaka klorofyllet från bladet, vilket gör att den gröna färgen ersätts av gult. Om ett blad väl har gulnat så kommer det inte att återhämta sig, så det är bara att plocka bort det. Du kan vänta tills hela bladet gulnat så att växten hinner dra tillbaka all näring från det döda bladet men sen är det bara att ta bort. Det kommer att vissna oavsett. Är det bara något enstaka blad som blir gult och faller är det ingen fara, det sker naturligt då och då, men om det är flera blad på kort tid kan det vara läge att sätta in åtgärder!

 

Gula fläckar med mörk mitten

Om din växt har gula fläckar med svart i mitten är det ett tecken på en svampsjukdom. Det brukar sprida sig så släng hela plantan!

 

Palm luftfuktighet

Palm luftfuktighetTorra bladkanter på palmer betyder att de vill ha högre luftfuktighet.

 

Bruna, torra kanter på bladen

Om din växt börjar få torra, bruna kanter på bladen kan det bero på för låg luftfuktighet, särskilt om det är en palmväxt. Lösningen? Spraya den med vatten! Särskilt under vintern blir luften inomhus väldigt torr, vilket en hel del växter inte gillar. Man kan DIY:a luftfuktare, ställ små skålar med vatten ovanför elementen eller häng upp en avklippt petflaska med vatten. Vissa växter, som t.ex. palmer nöjer sig inte med det utan vill bli sprayade också. Jag försöker göra det dagligen, men det blir nog snarare ungefär varannan dag. Bruna kanter kan också betyda att växten vill ha mera ljus, så är fallet för fiolfikus t.ex.

 

Exempel på växter som gillar att bli sprayade: Palmer, fiolfikus, Calatheor och Monstera.

Exempel på växter som inte vill bli sprayade: Elefantöra,  kaktusar och suckulenter.

 

Vad är fel på min monsteraMonstera som jag först trodde var köldskadad, men de mörka kanterna och fläckarna visade sig bero på ohyra. Det vita på bladen här är dock bara kalkfläckar för att vi har så himla kalkrikt vatten i Uppsala.

 

Mörka fläckar

Får din växt mörka eller svarta fläckar kan det vara köldskador. Står plantan kyligt, i drag eller har varit ute vid låga temperaturer? Lösningen? Flytta växten till en bättre plats och plocka bort de fula bladen. Det kan också bero på ohyra. Jag såg att min Monstera började få mörka kanter på bladen och att de samtidigt gulnade, vid en närmare titt såg jag små små vita kryp på bladen. Om så är fallet – isolera växten kvickt som attan från friska plantor och behandla med såpvattenlösning. Du kan även ha i en skvätt t-röd om det är ett svårt angrepp.

 

Näringsbrist

Näringsbrist kan se olika ut på olika växter, och beroende på vilket ämne det är som växten har brist på. Symptomen kan vara helt gula blad, gula kanter eller nerver på blad, mörka fläckar, delvis döda blad, att växten tappar bladen. Lösningen? Ge växtnäring, om du vet vilket ämne växten har brist på så fokusera på det, annars går det en vanlig växtnäring bra.

 

Varför tappar min växt sina blad?

Det kan bero på näringsbrist. Växter kan tappa de nedersta bladen i takt med att nya blad utvecklas för att den helt enkelt inte har kraft till mer än ett visst antal blad. Det kan också bero på att växten får för lite vatten.

Ljusa fläckar på bladGurkplanta som inte riktigt fick tid att vänja sig vid solljuset när den flyttade ut, och därför fick solskador.

Utfrätta, torra fläckar

För mycket soljjus kan ”bränna” hål på plantan, vilket vanligtvis syns som torra, bleka fläckar.

 

Min växt skjuter i höjden och är ranglig

För lite solljus, din planta sträcker sig desperat efter mer ljus. Ställ på en ljusare plats eller investera i växtbelysning!

 

Det här var några av de vanligaste symptomen att krukväxterna kanske mår lite halvkasst! Har din växt ett problem jag inte har tagit upp? Kommentera så ska jag försöka svara på vad som kan vara fel med den! Har du några förslag på ämnen att ta upp i Växtonsdag så hojta om!

 

Följ gärna bloggen på Bloglovin för att inte missa flera inlägg! Jag finns också på instagram (blir rätt mycket växtbilder där!)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Wilda 23 februari, 2017 at 12:26

  Vilket panginlägg Mikaela! Fantastiskt! Nu ska jag ta hand om de plantor som visar tecken på att inte må så bra. <3

 • Reply Fredrikapåvinden 23 februari, 2017 at 16:27

  Åh de här inläggen är så himla pedagogiska och bra!

  • Reply Mikaela 5 mars, 2017 at 22:04

   Tack, vad kul att du gillar dem!

 • Reply Emma 23 februari, 2017 at 23:05

  Så himla bra tips!

 • Reply julia 26 februari, 2017 at 20:23

  På senaste tiden har flera av mina väster gulnat, vissnat eller dött – så dessa tips kom väldigt lägligt! T.ex har min palmplanta just torkat ut i kanterna – har nu sprayat den några varv så hoppas den kryar på sej 😀

  • Reply Mikaela 5 mars, 2017 at 22:06

   Vad bra! Eller inte att flera av dina växtkompisar mår dåligt, men att inlägget kom lägligt 😉 Hoppas de kryar på sig!

 • Reply sandra 27 februari, 2017 at 14:06

  Shit så bra guide! Tycker verkligen det där med palmväxter som vill ha fukt är det svåraste faktiskt. Vill ju inte ha alla i badrummet liksom 😉

  • Reply Mikaela 5 mars, 2017 at 22:07

   Tack <3 Haha nä, då är det väl sprayen som gäller! Jag glömmer dock det lite då och då hehe därav att jag kunde ta så bra exempelbilder till det här inlägget 😉

 • Reply Jenny 4 mars, 2017 at 14:42

  Vilken himla bra guide! Ska definitivt sparas 😀

 • Reply Gunnar 27 november, 2017 at 16:05

  Vi har en stor växt (innomhusträd) vi fått från ett företag som flyttade. Det var närmare tre meter högt så vi fick kapa vissa grenar. Nu (efter två år) verkar det som om trädet håller på att ge upp. Det ser ut som en Benjaminfikus i växtsätt men har cirka 20 cm långa, smala, spetsiga blad. Kan du av det säga vad det är för sort så vi vet vad vi skall göra mer än vattna ”lagom”?

 • Reply staffan 4 januari, 2018 at 21:13

  Hej! Tack för bra inlägg. Jag har ett elefantöra som mått bra fram tills för några veckor sedan då flera av bladen gulnar för att bli helt bruna och urtorkade. Har plockat bort flera men de blir bara nya blad som börjar gulna. vad kan det vara för fel. Den står inte i direkt solljus

  • Reply Mikaela 24 april, 2018 at 17:45

   Hej! Förlåt för sent svar, jag har prioriterat andra saker än den här bloggen senaste månaderna! Det kan vara övervattning, eller så är det näringsbrist. Växter kan fördela om näringen i plantan vid behov, därför kan de blad längst ner vissna ner och dö medan plantan fortsätter växa fint ovantill. Testa att ge näring och vattna mindre!

 • Reply Annica 16 januari, 2018 at 13:36

  Har du något bra tips på hur jag ska klippa ner mitt skott från en Hibiskus? Den växer som tusan på höjden.. men är väldigt lång o ranglig nu… vågar inte klippa den för jag är så rädd att det ska dö…

  • Reply Mikaela 24 april, 2018 at 17:48

   Jag har ett inlägg om att beskära växter också, men jag erkänner att jag inte har stenkoll på just hibiskus. Men jag skulle säga klipp! Och då gör du det precis ovanför ett bladpar. Du behöver ju inte ta jättemycket om du är rädd för att skada den, men en liten gren så kan du sätta den som en stickling sen och få en till planta 🙂

 • Reply Emma 21 januari, 2018 at 12:02

  Hej för några månader sedan fick min guldpalm svartbruna fläckar med en liten gul prick i mitten på. Det började sprida sig och jag fick panik. Har försökt tvätta bort dem (fläckarna går att dra av, sitter lixom PÅ bladet) men det är såå många att det är helt omöjligt att få bort alla. Nu börjar topparna torka och hela växten dör mer och mer för varje dag. Palmen står i hörnet av rummet för jag har förstått att den inte ska ha för mycket solljus. Men jag förstår inte vad jag gör för fel. Nu har även min murgröna fått en dassigare färg och likadana prickar/fläckar som palmen (men den står på andra sidan av rummet). Murgrönan har även börjat få något slag av ludd på bladen och sidorna blir snabbt bruna och torra för varje timme som går. Vad gör jag för fel?!!

  • Reply Mikaela 24 april, 2018 at 18:13

   Förlåt för segt svar, hoppas det löste sig! Murgrönan låter det som du kanske fått spinn på? Supervanligt på murgrönor och anledningen varför jag aldrig lyckas hålla dom i liv, haha. Men det låter ju som det kan vara någon typ av ohyra på palmen med? Kolla undersidan av bladen noga, och spraya med såpavatten för att försöka ta död på dom. Generellt gillar palmerna att bli sprayade också har jag förstått, det kan vara därför topparna blir bruna också. Men så är det också så att vårt vinterklimat, även om den står inomhus, inte är optimalt för palmen. Min palm har också fått bruna toppar och så torkar hela bladet ut och jag får klippa bort det. Men det har minskat nu när solljuset har återvänt!

 • Reply Ellen 8 februari, 2018 at 18:49

  Hej! En liten fråga efter alla andra… Jag har en palmliknande planta, två stora tjocka raka stammar, en mindre och en lite större, med ca. 50 cm. långa blad. Bladen har plötsligt blivit gula och börjar lossna, de verkar torka ut. Har varit sparsam med vattnet nu det sista och känner jag efter tycker jag det känns lagom fuktigt i jorden. Plantan är dessutom hyfsat ny så jorden borde väl vara rätt fräsch ännu…? Vad ska jag göra? Kan det vara för torrt inomhusklimat?

  • Reply Mikaela 24 april, 2018 at 18:16

   Förlåt för segt svar! Låter som en sorts Dracena på beskrivningen? Aldrig haft en sån dessvärre, men gula blad kan vara övervattning eller näringsbrist i de flesta fall. Torr luft brukar snarare bli att topparna på bladen blir bruna och att det sen vissnar. Det kan ju vara så att den inte blev omplanterad i ny fräsch jord i butiken du köpte den från, så näringsbrist skulle nog vara det jag tippar på! Hoppas det löst sig trots det sena svaret!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.