Beskära krukväxter
Biologi, Växter & odling

Växtonsdag: Att beskära krukväxter

Beskära växter

Idag tänkte jag att vi skulle snacka lite om beskärning, varför, när och hur man gör det!

Mitt palettblad följer med genom hela inlägget som bildexempel! Kolla här vad liten den var en gång i tiden! Den borde nog verkligen omplanteras i och med att den fortfarande bor i samma kruka…

PalettbladMitt palettbladsmonster som jag tycker har blivit för gänglig. Den är väldigt förgrenad men alldeles för kal nedtill, så jag funderar på att klippa ned den till de fem originalgrenarna vid första förgreningen.

 

Varför?

Det finns flera anledningar till att beskära sina krukväxter, det kan vara för att ta sticklingar, för att de blivit för stora, den har döda grenar eller för att du vill förgrena den och få en buskigare planta. Va, varför blir en planta buskigare om man beskär den kanske du undrar? Nu kommer vi in på lite växtfysiologi. Växter har precis som vi hormoner som har olika uppgifter. I toppskottet på en växt utsöndras till stor del hormonet auxin som hindrar sidoskott från att växa. Istället får du då en lång och gänglig planta. Det som sker när man beskär växten och tar bort toppskottet är att man förändrar växtens hormonnivåer. Man minskar auxinnivåerna, och då är det inte längre något som hindrar sidoskott från att växa → buskigare planta!

Palettblad beskärning Palettblad beskärning
Två ställen där jag tidigare tagit sticklingar där det nu kommer sidoskott!

När?

De flesta krukväxter vill beskäras när solen börjar komma tillbaka och vintervilan är över, men innan tillväxten kommit igång. Det brukar vara i februari-mars någon gång. Alla växter ska inte beskäras, kolla upp vad som gäller för just din växt. Sedan behöver inte alla växter det varje år heller, men sådana som ser lite risiga ut, har många kala grenar eller som du vill ska växa mer buskigt är lämpligt att beskära. Pelargoner är typiska sådana som gillar att beskäras till våren, de kan man klippa ned rejält. De kommer att tillväxa på nytt!

Beskära krukväxter
Beskär precis ovanför ett bladpar

Hur?

Använd en vass sekatör eller kniv, särskilt vid grövre grenar. Det funkar också med en sax om man inte har annat, men ju vassare desto bättre! Hur mycket man ska beskära är upp till var och en, men man kan klippa ner växten ganska rejält utan att den tar skada. Även om det kan kännas som om man totalslaktar den så är det okej! Pelargoner t.ex. kan man klippa ned nästan helt! Beskär precis ovanför ett bladpar, eller där du ser att det tidigare har suttit blad, för bästa resultat. Se till att lämna kvar minst två-tre bladveck och beskär inte så att du bara har förvedade, tjocka stammar kvar. Det är svårare för sidoskotten att tränga igenom där. Om man vill ta sticklingar och formen på växten i övrigt är okej brukar jag klippa av en gren med två-tre bladpar på ungefär.

Vad gäller odlingar så har jag bara odlat chili som ska beskäras. Tomater ska tjuvas, men generellt inte toppas (läs mer i min stora tomatodlingsguide). Chili vill man gärna ska förgrena sig tidigt, så jag brukar bara nypa av toppskottet när det kommit ett par få bladpar. Senare på säsongen, eller om man övervintrat plantorna och ska ta fram dem igen till våren, så kan man beskära hårdare. Då tar man bort döda kvistar, kvistar som växer inåt eller som ligger ovanpå varandra i lager. Man vill att grenarna ska växa utåt och uppåt istället, annars kommer frukten som bildas på grenarna som växt inåt eller är täckta av andra grenar att skuggas, vilket gör att de mognar långsammare.

 

Det finns något trösterikt i att, trots att man klipper ner dem nästan helt, så fortsätter plantorna att växa och kommer igen starkare än förr för att så småningom blomma igen. Så, det var allt jag hade att säga om beskärning, har ni några önskemål på ämnen jag ska ta upp i växtonsdag så hojta!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Beatrice 15 februari, 2017 at 17:40

  Alltså jag älskar dessa inläggen!? Du är så jäkla bra på detta, det här är en perfekt serie för dig <3 Är så pepp på detta!

  • Reply Mikaela 16 februari, 2017 at 12:36

   Vad kul att du gillar! Tack 😀 <3

 • Reply Fredrikapåvinden 15 februari, 2017 at 17:41

  Så bra och pedagogiskt inlägg! Det här kommer jag verkligen ha användning för ^^

 • Reply Stina | Stinas tillvaro 15 februari, 2017 at 20:29

  Åh, då vet jag vad jag har att vänta – jag som tycker min är stor 😉 När du tar sticklingar – beskär du rakt av och sätter dem i vatten efteråt så att de får rötter alltså?

  • Reply Mikaela 16 februari, 2017 at 13:55

   Haha japp, de kan bli riktigt monster om man låter dem! Ja, jag brukar rota i vatten men det ska gå att sätta direkt i jord också! Dock inte prövat själv med just palettblad 🙂 Men de brukar få rötter på bara någon dag i vatten så det går fort!

 • Reply sofia 16 februari, 2017 at 09:30

  A va härligt med lite grönt! Kram fran Zurich //Sofia

 • Reply Wilda 16 februari, 2017 at 17:00

  Åh jag älskar redan den här serien! Så himla bra förklarat och informativt! Bästa du! Tack. Ska beskära mina pelargoner och ägna mig åt växterna ordentligt i helgen tänkte jag. 🙂

  • Reply Mikaela 17 februari, 2017 at 13:36

   Vad kul att du uppskattar den <3 Vad fint, jag tänkte nog ta och så mina tomater äntligen, har inte orkat med det förrän nu. Vet inte ens om jag kommer ha en balkong eller uteplats att ställa dem på i sommar liksom :/ Men kan inte tänka mig ett år utan att odla så jag ska ta mig i kragen och göra det ändå!

 • Reply Jessica 17 februari, 2017 at 15:25

  ÅH vad pedagogiskt och bra!!! Jag som är plantdödare har lite att lära mig hehe

  • Reply Mikaela 19 februari, 2017 at 19:40

   Tack! Haha äsch, du kan alltid fråga din mor med 😀

 • Reply Ruth 18 februari, 2017 at 10:25

  Vilken GRYMT bra guide! Tack!!! Hade inte en aning om att växter hade hormoner. :O

  • Reply Mikaela 19 februari, 2017 at 19:46

   Tack! 😀 Jodå, en hel del faktiskt! Önskar så att jag hade haft ett större växtintresse när jag läste växtfysiologi för faaan vad intressant det är!

 • Reply Jenny 4 mars, 2017 at 15:24

  Älskar verkligen dessa inlägg där du skriver så lättförståeligt men ändå blandar in vetenskapen bakom det hela! Blir så mycket intressantare än 99% av alla andra guider där man bara får läsa ”beskär så och då för att det är så det ska vara”. Är så himla taggad på dessa växtonsdagar!
  Och, vilket palettblad! Så himla maffigt! Jag som tyckte mina små sticklingar jag fått av dig blivit stora. Tyvärr lyckades jag inte rädda dem efter ett rejält spinn-angrepp som tillslut gjorde att allt för många av mina finaste plantor hamnade på komposten. Den ena klippte jag dock ”bara” ner nästan ända nere vid jorden och där sticker nu två nya skott upp, så det finns hopp för en stor buskig rackare fortfarande<3 Har även köpt palettbladsfröer som jag ska testa att så nu i vår 😀

  • Reply Mikaela 5 mars, 2017 at 22:26

   Åh tack vad kul att du gillar dem! <3 Om du har förslag på ämnen att ta upp så är det bara att säga till! Vad trist med spinn, bläää. Men den du klippte ner kommer säkert att ta sig, de är rätt svåra att ha ihjäl! Kul att så från frön också, det har jag aldrig gjort med palettisar! Eller krukväxter överhuvudtaget nu när jag tänker efter? Bara grönsaker och sånt liksom!

 • Reply Växtonsdag: en guide till att ta sticklingar 8 april, 2017 at 19:55

  […] utvecklas till vilken sorts celler som helst. Om du läst tidigare inlägg i Växtonsdag-serien om beskärning så är du redan bekant med att växter har hormoner precis som vi. Hormoner styr massor av […]

 • Reply Nina 14 december, 2017 at 08:32

  Var precis det här jag sökte när jag googlade beskärning av krukväxter 🙂 roligt att hitta någon som är så kunnig och delar med sig av sina kunskaper!
  Tror du att det finns någon möjlighet att få en klockmalva att skjuta grenar vid basen när den har en rätt så förvedad stam på 50 cm? Nu växer det bara grönt i topparna och den blir ganska tung och hängande upptill. Min pappa har haft en så fin planta med flera grenar från basen men jag har inte lyckats få till det där varken med den gamla plantan eller sticklingar som jag köpt. Något tips där?

 • Reply Satya 9 april, 2019 at 07:26

  Svinbra, jag är en nyfrälsing i växtvärlden och du är verkligen inspirerande. Har bara ramlat in på din blogg via google men hittat hem, definitivt. Jag hoppas du hittar hit igen. Vi behöver fler crazy plant ladies i världen. All kärlek.

  • Reply Mikaela 4 maj, 2019 at 23:17

   Gud vad fin kommentar, tack <3 Jag kanske gör det, vi får se!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.