Allmänt, Konst

När ens tavla blir viral

Den här tavlan är en av mina favoriter av allt jag någonsin målat, det är också den bild som sålt absolut bäst på min shop. Den har fått över 20k repins på Pinterest, och det har förmodligen bidragit en del till att den har sålt så bra. Med den här nya grejen som Pinterest har att man kan klicka i om man har ”tried it” och lägga upp bilder, så har jag också insett att målningen blivit väldigt kopierad. 28 personer har klickat i att de har testat det, och förmodligen är det betydligt många fler som rakt av har kopierat min bild. ”Imitation är den bästa sortens smicker” kanske någon tänker nu, men jag blir faktiskt riktigt sur.

Mina målningar är inte några DIY-projekt som man kan kopiera rakt av. Skillnaden med DIY-projekt och konst är att jag när det gäller DIY oftast lägger upp en beskrivning till hur man kan göra grejen själv, det gör jag inte med målningar. När det gäller DIY tycker jag det är kul om någon testar en idé jag haft, och visst att man kan bli inspirerad av en tavla och måla något liknande, men tycker ni att de här bilderna faller in i kategorin ”liknande”? Förutom ett byte av bakgrundsfärg ungefär så är det kopior.

Exakt samma sorts kaktusar, färgval, placering. Sorry, jag tycker inte att det är smickrande. ”Varför lägger du ens upp din konst då om du inte vill att den ska bli kopierad, det får man räkna med?” Nä, jag tycker inte det. Visst, jag lägger upp det för att inspirera, men också för att jag faktiskt säljer prints av mina bilder. Jag säljer ingenting om jag inte marknadsför konsten. Visst att man får kopiera saker för privat bruk, det kan jag inte göra något åt även om jag tycker det är fult. Men så har jag hittat ett par stycken som faktiskt säljer kopior av min tavla som den här etsy-shopen nedan. Och DET är inte bara fult utan också olagligt.

Men hur motverkar man det här? Hur driver man en rättsprocess mot någon på andra sidan världen? Jag blir så himla less, det skadar ju min verksamhet liksom. Jag skrev till den här personen men hon svarade bara att jag inte har copyright på att måla fyra kaktusar…. Eh, nej men det är skillnad på att måla fyra kaktusar och att måla fyra exakt likadana kaktusar som jag gjort.

 

 

 

Och sedan att folk sprider mitt foto hejvilt också. Jag har fått anmäla flera konton på instagram som har repostat min bild utan att be om tillstånd eller ens hänvisa till mig. Den grejen känns ändå som småpotatis mot de som tjänar pengar på att kopiera min bild men ändå. Idag skrev någon på instagram och frågade om de fick ha en workshop och lära ut hur man målar en likadan kaktustavla. Frågade och frågade, de hade redan börjat marknadsföra workshopen, så tror inte de hade brytt sig oavsett vad jag svarar.

Jag vet inte riktigt vart jag ville komma med här inlägget, förutom att jag blir så ledsen och irriterad av sådant här. Om någon har några bra idéer på vad man kan göra så hojta. Eller får man bara räkna med det om ens bild blir viral?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Jessica 17 februari, 2017 at 15:23

  Så himla upprörande!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Reply Matilda 17 februari, 2017 at 15:41

  Ursäkta språket – men så jävla lågt!! Man känner sig ju helt maktlös när sånt här händer, att det finns personer som har sådan total avsaknad av respekt och vett i skallen. Önskar att jag hade några goda råd att ge, men jag vet inte alls vad man gör annat än blir förbannad och ledsen. Ska köpa något av dig ikväll för att väga upp med något positivt. <3

  • Reply Mikaela 19 februari, 2017 at 19:42

   Eller hur, verkligen en känsla av maktlöshet! Tack, vad fin du är <3

 • Reply Alicia 17 februari, 2017 at 20:00

  Så himla bra och viktigt inlägg! Jag tror DIY-världen behöver läsa den här sidan av saken några gånger. Stå på dig Mikaela! För du har rätt, etiskt och juridiskt. Och vad gäller kopia för privat bruk så räknas inte ”visa på internet” som privat bruk, så de som målar en kopia och visar upp den på sociala medier bryter fortfarande mot upphovsrättslagen även om de inte säljer kopian.

  • Reply Mikaela 19 februari, 2017 at 19:45

   Tack <3 Det är sant, tror det är lite annan syn inom DIY-världen, hade knappt tänkt på det innan, men det är en helt annan grej om någon bygger en precis likadan piedestal efter mina instruktioner än när någon målar en kopia av min tavla. Målningarna känns så mycket mer personliga liksom, det är en annan kreativ del av mig så att säga och jag känner mig bara typ kränkt och ledsen över plagiaten.

 • Reply Ruth 18 februari, 2017 at 10:23

  Blir så himla arg och upprörd över folk som snor och skor sig på andra! Vet precis hur ledsen man blir och hur mycket kraft det tar. Men stå på dig, Mikaela! <3

  • Reply Mikaela 19 februari, 2017 at 19:46

   Tack snälla Ruth <3 Jaa men sjukt det du varit med om också, att folk inte skäms!

 • Reply Linnéa 18 februari, 2017 at 17:32

  Vad tråkigt 🙁

 • Reply Emilia Westerström 18 februari, 2017 at 18:38

  Nä fy faan va tråkigt!!

  Att rita av är lågt, men att SÄLJA något plagierat är inte på några ställen ok.

 • Reply julia 18 februari, 2017 at 20:46

  Åh va tråkigt! Kanske är det baksidan av att något blir viralt.. men synd att det skall vara så! Helt löjligt när någon säljer exakt liknade tavlor, och ännu till inte verkar inse att det är kopierat rakt av

  • Reply Mikaela 19 februari, 2017 at 19:50

   Verkligen! Fattar inte heller att hon med shoppen inte ens verkar FATTA att det är plagiat? Haha knäppt egentligen!

 • Reply Wilda 19 februari, 2017 at 09:47

  Det här är verkligen vidrigt och så emot allt vett om kreativitet och konstnärlighet tycker jag. Och juridiskt och etiskt helt uppåt väggarna. Fy fan för folk som bara plagierar, och inte ens kan stå för det. Stå på dig! Önskar jag visste hur en gör, men det kanske finns någon myndighet som hanterar upphovsrätt som kan hjälpa dig? Ibland är det bra att anmäla bara för att göra det. För att ju fler som gör det, desto större blir trycket på att utforma lagar som täcker in den här typen av brott även internationellt.

  • Reply Mikaela 19 februari, 2017 at 19:39

   Jag har kontaktat Bildombudsmannen för flera månader sedan och frågat hur man gör, men inte fått svar ännu 🙁 Har inte riktigt råd att anlita honom men ställde en fråga i forumet om det ens är värt att dra det till en rättslig process typ. Men vart anmäler man det ens, till polisen? Och går det ens när det inte är inom EU ens? Så många frågor 😛

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK #7 | naturfoto, första chiliplantan och kattkärlek. | REAKTIONISTA 19 februari, 2017 at 16:01

  […]     Mikaela har skrivit ett viktigt inlägg om konst och plagiat som vi alla i DIY-världen borde […]

 • Reply Ellen 12 mars, 2017 at 11:03

  Blir SÅ HIMLA IRRITERAD över det här! Usch va trist att se sin konst bli kopierad så där. Det är ju, som du nämner, en sak att bli inspirerad men en helt annan att kopiera. Att folk ens vågar?

  Hur som, heja dig!!
  <3

  • Reply Mikaela 13 mars, 2017 at 20:35

   Eller hur! Jag hade skämts! Tack <3 <3

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.