Ljuslyktor i betong och glas
Betong, DIY & Skapande, Monthly Makers

Monthly Makers Konstrast: Ljuslyktor i betong + glas

Ljuslyktor i betong och glas

Det har blivit dags att visa vad jag har gjort på tema kontrast! Jag valde att tolka det som en kontrast mellan material, i det här fallet glas och betong. Kontrasten i det skira i glaset mot det hårda, ruffa i betongen. Jag köpte två dricksglas på Myrorna som jag tänkte omvandla med hjälp av finbetong. Resultatet blev de här två ljuslyktorna!

 

Ljuslyktor i betong och glas
Ljuslyktor i betong och glas

Gör såhär

 Även om betong är ett material jag jobbat ganska mycket i så var det här en ny teknik jag inte testat tidigare! I vanliga fall brukar jag oftast ha en form som jag fyller med betong, och ska gjuta fast något i det så trycker jag ner föremålet och låter det sitta där medan betongen härdar. Så gjorde jag exempelvis den här betong+glasvasen jag gjorde till tema glas 2015.

 

Men här har jag istället kletat betong direkt på glaset. Ett tips är att blanda lite, lite lösare än normalt för att få ett jämnare resultat. Det ska fortfarande inte vara rinnigt, men bara något lösare konsistens än vanligt. Sedan tog jag bara betong i handen och kletade på. Jag duttade försiktigt med fingrarna för att få betongen att sprida sig och ligga i ett ganska tunt lager runt glaset. Betongen kommer att rinna av, men det är bara kleta på den igen. Den kommer att börja stelna och då fastna. Fortsätt bara dutta, och ta ev lite vatten på fingret för att få ytan att jämna till sig ytterligare. När det har stelnat så kan man torka av de ytor där man inte har betong men som kanske blivit kladdiga ändå med en fuktig trasa.

 

Ljuslyktor i betong och glas
Såhär ser de ut släckta! Jag tycker de är mycket finare tända, bubblorna i glaset kommer fram mer och de får en så varm, fin färg på insidan!

 

Man ska egentligen helst ha plasthandskar jämt när man håller på med betong (men jag brukar ärligt talat slarva väldigt mycket med det), men här är det extra viktigt eftersom du hanterar betongen mer med händerna. Jag tänkte att det kan inte vara så farligt, men det var inte en skön känsla på fingrarna efteråt. Fingertopparna blev helt skrynkliga som om man badat för länge och det kändes som det låg en märklig hinna på huden. Betong är uttorkande och irriterande för huden. Så använd handskar!!!

 

Ljuslyktor i betong och glas
 Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I januari är temat Kontrast och Jessica är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/1 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

 

 Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Johanna 21 januari, 2017 at 09:13

  Hallå vad ballt det blev! Jag får lite vulkan/mordorkänsla av dom. Så dumt att jag tänker att betong bara är ett sommarprojekt? haha.

  • Reply Mikaela 21 januari, 2017 at 19:23

   Tack! Haha vad härlig känsla ändå, allt som är LOTR eller HP-kopplat är bra i min bok! Lite knepigare på vintern i och med att man inte kan hålla till utomhus lika enkelt, men nog går det att hålla på inomhus också 🙂

 • Reply Ruth 21 januari, 2017 at 12:50

  Suuuuuuperfint, Mikaela! Älskar hur betongen blir "skrovligare" med det här sättet att gjuta. Blir en perfekt kontrast mot glaset.
  Spännande också att det går att göra så här med "vanlig" finbetong! Jag har letat med ljus och lykta efter en svensk version av snabbstelnande cement för att kunna göra DIY där man "formar" betongen med händerna istället för i en form. Trodde inte att det gick att göra med finbetong, men nu måste jag ju så klart prova!

 • Reply Silje 21 januari, 2017 at 14:04

  Heilt kanonfint og røft, begge deler samstundes! Eit røft materiale mot noko meir skjørt gir jo ein super kontrast, diggar det rett og slett 😀

  • Reply Mikaela 21 januari, 2017 at 15:46

   Tack snälla Silje 😀

 • Reply Louie 21 januari, 2017 at 14:30

  Woow så fina!!

 • Reply Jenny 22 januari, 2017 at 09:44

  Så himla fina! Ser nästan ut som att glaset växer upp ur betongen. Ser lite lite extra "naturligt" ut med det bubbliga glaset. Superhäftigt!

 • Reply Wilda 22 januari, 2017 at 10:02

  Helt otroligt vackra. Får lite svindelkänslor av att se dem då det känns som något jag skulle kunna hitta i en dyr designbutik eller på en hantverksmässa med konstnärer som jobbat med dessa i jättemånga år. Det säger ju något om hur bra du är på det här. Stum av beundran alltså! <3 Älskar den varma tonen när de tänds, i kontrast (!!!) till det kalla mörka i betongen.

 • Reply Jess 22 januari, 2017 at 12:53

  Finaste jag sett! Blev helt exalterad när de dök upp i bloglovinflödet, så galet snyggt gjort Mikaela!

 • Reply Julia 22 januari, 2017 at 15:16

  Så gulligt med det bubbliga glaset, är verkligen fint när de är tända! Snygg kontrast också med betong och glas!!

 • Reply Julia 22 januari, 2017 at 15:16

  Så gulligt med det bubbliga glaset, är verkligen fint när de är tända! Snygg kontrast också med betong och glas!!

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 29 januari, 2017 at 10:37

  Jag imponeras av dig och det du skapar med dina händer! Jag tycker att de här lyktorna påminner lite om ädelstenar som sitter fast i berg (eller vad man ska säga).

 • Reply flo frederiksson 7 mars, 2017 at 15:49

  Jättefint tycker jag också,,,,men du måste väl ha ”siktat” betongen eller hur? Jag ser inte ett enda sandkorn!
  Jag gjorde 2 st med vanlig finbetong o det blev väldigt ”grovt” om man jämför med bilderna på dom du gjort.
  Sen siktade jag o gjorde 3 st, då blev som på bilderna + att det fäste mycket bättre. Men en sak till ,,,hur kommer det sig att det ”lyser ” som guld med ett vanligt värmeljus mot grå betongvägg! Ska bli spännande att pröva när mina torkat och jag fått tvättat glasen rena o fina! FLO

  • Reply Mikaela 10 mars, 2017 at 07:05

   Tack! Nej, jag har inte gjort någonting med betongen! Använder finbetong från Byggmax. Det kanske inte framgår i bild, men de har en lite skrovlig yta liksom. Men bra tips att sikta om det behövs! Att det lyser guld beror nog på att jag hade ett rött doftljus i! Har inte testat med vanliga vita värmeljus än, men det borde bero på det! Annars måste det vara lite, lite varmt pigment i själva glaset tänker jag som kommer fram när det belyses? Men förmodligen är det bara ljusets färg!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.