Växter & odling

Balkongläge juli

Nu är det högsommar och balkongen står i full blom! Jag har nästan inga växter som inte är ätbara, men jag har en plantering som bara är dekorativ som innehåller blommorna ovan! Rosa liljorna jag köpte förra året var egentligen flera lökar, men i år var det bara en som bestämde sig för att komma upp. De bor tillsammans med lavendel som snart har blommat färdigt.

Jag vet inte riktigt vart jag har lagt mitt 18-55 mm objektiv, och det var i princip omöjligt att få några bra överblicksbilder med mitt 50 mm objektiv, så här kommer istället en mobilvideo! Det finns sittplatser också för er som undrar, även om de inte syns mycket i den här filmen och en stol är upptagen av tomater, hehe.

Jag har två sorters sallad som är färdiga att skörda och som jag plockar av lite då och då till maten. Men en hel del av mina frön grodde aldrig så jag hade en lucka i mitten. Så för någon vecka sedan köpte jag ruccolafrön och sådde dem där i och nu är de på väg upp! Så nu har jag tre sorter! Det är en sådan lyx att kunna gå ut på balkongen och hämta mat!
Men hur går det med tomaterna då? Jag hade frukt på en Minibell redan i maj innan jag flyttade ut växterna på balkongen och de har växt till sig, men vägrat att börja skifta färg vilket har stört mig något enormt. Det har ju ändå gått två månader och det har varit mestadels varmt och soligt. Särskilt när jag ser ”alla andra” skörda tomater har jag blivit irriterad på mina sega plantor. Men så följde ett av mina egna råd i den stora tomatodlingsguiden och klippte av två blad som skuggade frukterna. Vips! Bara en endaste dag senare såg det ut såhär! Så det tipset kan jag verkligen rekommendera om era tomater inte heller vill mogna, ge dem mera sol antingen genom att flytta dem till ett soligare läge om de inte redan står där och klipp av enstaka blad som skuggar frukterna!
De övriga sorterna blommar allihop, och de flesta har även fått små tomater som håller på och växer till sig. Men den tidiga Minibellen som jag sådde två veckor innan alla andra plantor har verkligen levererat mycket bättre, undrar om det är pga den tidiga sådden eller något annat.
Två av tre zucchinis klarade sig efter att ha blivit lite mörbultade. Den av dem som står soligare har börjat blomma, men den ser lite ledsen ut i övrigt så jag vet inte vad den vill riktigt. Hoppas den hämtar sig i alla fall för jag vill ju kunna skörda zucchini i år! Gurkan är jättelångsam och har sakteliga börjat blomma lite grann nu, men den har jag inte prioriterat i år, så den har fått en lite skuggigare plats än vad den skulle vilja. Förhoppningsvis blir det någon gurka till slut ändå, den har börjat klättra till bättre solläge på spaljén så nu kanske det tar fart.
Bland chilis och paprikor leder minipaprikan racet och ser i dagsläget ut såhär! Ett par små frukter på g och många fler blommor. De flesta chilisar blommar också för fullt, men det är några eftersläntrare som inte har omplanterats lika ofta och fått bo i mindre krukor. I år ska jag definitivt försöka övervintra en eller två chiliplantor eftersom de behöver lång tid på sig att utvecklas. Jag har sett några i en Facebookgrupp som har chilisar som är flera år gamla, de ser ut som små träd och ger hundratals frukter! Drömmen! Men mer om det i slutet av säsongen när det är mer aktuellt.
Hur går det för era odlingar? Hör ni till dem som redan skördar tomater för fullt eller är era lite långsamma som mina?
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

 • Reply Stina | Stinas tillvaro 8 juli, 2016 at 20:46

  Men åh, så himla prunkande balkong – riktigt impad! På våran står några plantor ljung spartanskt kvar från i höstas, haha.

  • Reply Mikaela 12 juli, 2016 at 09:55

   Tack! Haha, men ljung är ju fint ändå, och om den lever och mår bra så är du redan redo för hösten 😀

 • Reply Wilda 9 juli, 2016 at 11:57

  Vilken lummighet och så otroligt vackert! Underbart att se! Ska bli kul att komma hem imorgon och se om jag har fått några fler tomater. Det borde jag ha fått med tanke på mitt solläge. Eller så har tomatplantorna torkat ut helt, haha.

 • Reply Jessica 9 juli, 2016 at 17:12

  Vad underbart kul med update!!! Så fint <3

 • Reply Ruth | HungryHeart.se 9 juli, 2016 at 22:30

  Alltså du har värsta drömbalkongen, Mikaela! Jag blir sååååå sugen på att odla grönsaker till nästa år. Så länge skördar jag av det som andra planterat, nämligen jordgubbar. =)

 • Reply Linnea Aurora 10 juli, 2016 at 11:41

  SÅ fint! Jag har personligen exakt 0 odlingar ://

 • Reply Christin Clausen-Bruun 10 juli, 2016 at 21:00

  helt otroligt fin balkong!!! Mina tomater förr om åren brukade alltid växa så in i bomben, när jag hade dem i krukor på gården. Men nu, nu när vi har en trädgård och grävt ett land och allt….så händer ingenting. Konstigt, inte sant?

  • Reply Mikaela 10 juli, 2016 at 21:55

   Tack! Verkligen! Man tycker ju att de borde vara glada över att få obegränsat med plats för sina rötter i marken, men det kanske är att jorden då inte blir tillräckligt varm? Tråkigt hur som helst, hoppas de kommer igång!

 • Reply Lovisa (wildisland) 12 juli, 2016 at 09:02

  Vilken fantastisk balkong! Där hade jag gärna spenderat sommaren!

 • Reply Anna María 12 juli, 2016 at 10:26

  Så himla impad av din balkong! Så maffig liksom. Det växer så det knakar, men känns himla segt med skörd för min del. Ja, förutom basilikan då. Gurkan som jag har vet jag inte ens hur jag ska ta hand om, men jag såg två minisar innan jag åkte till Halmstad. Får se hur det ser ut efter en vecka borta.

 • Reply Anonym 12 juli, 2016 at 12:58

  men ååh vad fint

 • Reply Alicia 12 juli, 2016 at 15:34

  Hihihi tack för denna rundtur, så mysigt att få följa med (älskar filmklippet)! Min tomat har skjutit blomställningar och fått massor av gröna tomater men precis som dina mognar de lååångsamt. Nu är jag också orolig för att den har nån slags hysterisk magnesiumbrist (eller annan åkomma) för på bara någon dag har den gått från grön och frodig till gulare och torrare. Hjälp! Har köpt bittersalt och ska försöka med någon första hjälpen med det!

 • Reply lopplisa 12 juli, 2016 at 20:12

  Vilken härlig, avundsvärd grönska!! En oas! Själv har jag en del kryddor, lite blommor och bara några grönsaksplantor. Inte så mycket som jag brukar ha, men långt mer än jag planerade 🙂 Det går ju liksom inte att hålla sig ifrån ände 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.