DIY & Skapande, Keramik

Stämplar i keramik


Jag lovade ju att visa min samling med keramikstämplar sist vi pratade keramik här, och här är min lilla samling. Fast det är inte helt sant, sista tillfället så hann jag göra tre till stämplar som inte är med på den här bilden för de väntar på bränning. Alla stämplarna har egentligen blivit till av restlera. Så fort jag har haft en liten bit lera över efter att ha gjort någonting så har jag istället för att slänga den klumpen gjort en stämpel utav den! De flesta bitarna har jag tagit hem i en försluten plastpåse och karvat med en helt vanlig köttkniv som har en smalare vass egg. Det hade förmodligen blivit lite bättre med ett bättre redskap, men man tager vad man haver, och stämplar blev det ju ändå!


De bakre stämplarna är skröjbrända och klara, Monsterabladet är precis färdigkarvat och ska nu torka innan bränning. Efter ett tag kom jag på att man kan ju använda båda sidorna på stämpeln för att göra mönster! Därför ser man fler sorters stämplar på bilden här nedan när jag teststämplat dem än på första bilden, två av dem har baksidor med mönster på också, som den här med hjärtat.Teststämpling av alla mina motiv! Monsterablad, två sorters löv, en hjort, hjärta, cirkel och två olika geometriska former. Monsterabladet är min absoluta favorit!


Stämplarna behöver skröjbrännas (den första bränningen efter att leran torkat) innan de kan användas, men de behöver inte glaseras. Om man använder obränd lera så fastnar stämpeln i leran och det blir inte ett lika snyggt tryck. Kruxet här är ju att man behöver tillgång till en keramikugn, så det är inte det lättaste att göra själv hemma om man inte har en sådan, men går man en keramikkurs så har man ju tillgång till en.


Men efter en första bränning så är det bara att stämpla loss! Här är lite vad jag har stämplat hittills, ett färdigt alster och lite processbilder!Den färdiga skålan jag visade upp sist med bladstämpeln på.En skål med stämplad kant. Strukturerna på skålen bredvid har jag tryckt med änden på en trädgårdssax, så man måste inte ha riktiga stämplar för att skapa mönster i lera heller!


Ett fat stämplat med en Monstera-kant! 


Jaha, så nu måste jag nästan anmäla mig till ännu en kurs för att få testa alla mina stämplar, jag har knappt hunnit med att använda hälften av de jag skapat. Men det går ingen kurs i Uppsala igen förrän till hösten, vet inte riktigt hur jag ska stå ut att inte få hålla på med keramik fram tills dess? Nästa vecka får jag hämta mina färdigglaserade alster, så det är i alla fall inte slut på keramik i bloggen än på ett tag!


Previous Post Next Post

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply Grahnslöjd 25 maj, 2016 at 13:59

  Vilka snygga stämplar och vilket smart sätt att ta tillvara små lerbitar på. Önskar att jag tänkt på det då jag "studerade" keramik för några år sedan…

  • Reply Mikaela 26 maj, 2016 at 12:34

   Tack! Åh, men det är väl inte för sent än 🙂 Nästa gång du håller på med keramik så är det bara göra stämplar för glatta livet 😀

 • Reply Borgmästaren 25 maj, 2016 at 15:47

  Så otroligt fint! Tycker du varit en fena på att karva med köttkniven. Jag har provat att göra suddstämplar och det var bra pilligt att karva ut dem.

  Älskar den film du lagt upp på när du målar Kungsfiskaren! Den blev så fin och det var superkul att se hur du målade den. Filmen hade gärna fått vara ännu längre för det var så kul att titta på. Har tänkt kommentera tidigare men det är så krångligt via mobil på en del bloggar så jag får passa på när jag kom åt en dator.

 • Reply Anonym 25 maj, 2016 at 21:07

  men hallåå, shit vad smart! dom går väl säkert att använda som stämplar till typ egengjorda kort och sånt också va? Oavsett så blir jag om möjligt än mer sugen på keramikkurs nu. Nästa gång jag klickar mig in här kanske det resulterar i att jag faktiskt tar tag i keramikbegäret också 😉

 • Reply johanna 25 maj, 2016 at 21:09

  men hallåå, shit vad smart! dom går väl säkert att använda som stämplar till typ egengjorda kort och sånt också va? Oavsett så blir jag om möjligt än mer sugen på keramikkurs nu. Nästa gång jag klickar mig in här kanske det resulterar i att jag faktiskt tar tag i keramikbegäret också 😉

 • Reply Anonym 25 maj, 2016 at 21:25

  Åh monsterabladet var ju fantastiskt! Och skymtar jag en enhörningskruka/skål i bakgrunden!?

  • Reply Mikaela 26 maj, 2016 at 12:29

   Tack! JA! Haha, har visat lite av den på instagram men den dyker definitivt upp här med när den är färdig!

 • Reply Ruth | HungryHeart.se 26 maj, 2016 at 22:37

  LÖÖÖÖÖÖV THEM!!!!!!!! <3<3<3 Fattar inte hur du kunnat skära ut så detaljerade mönster med en stor köttkniv. Bladen är så vansinnigt fina och en av dem påminner mycket om bersåmönstret tycker jag.
  Kan du snälla börja sälja stämplad keramik?

 • Reply Sandra 27 maj, 2016 at 07:06

  Ååh, så inspirerande! Vill också hålla på med keramik så att jag får chansen att använda min hjortstämpel lite mer. Fattar bara inte var jag ska få tiden ifrån just nu men sen kanske det blir min bästa grej för att "slippa undan" från alla vardagsmåsten genom att kila in Mats verkstad och knåda in händerna i lera. Hoppas!

 • Reply Wilda 27 maj, 2016 at 11:09

  Åh wow så inspirerande och häftigt! Jättefina och det bara kliar i fingrarna!

 • Reply Linnéa 28 maj, 2016 at 22:23

  Vilken kul grej att göra med överbliven lera 🙂 Jag gillar verkligen det sista fatet, det skall bli kul att få se hur det ser ut när det är glaserat.

 • Reply Linnea Aurora 29 maj, 2016 at 12:06

  Men ÅH, fint!! Så smart tänkt, ÄLSKAR den med hjorthuvudet!

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 29 maj, 2016 at 18:12

  Så himla fint ju! Tycker verkligen om monstera-bladen <3

  • Reply Mikaela 1 juni, 2016 at 19:42

   Tack det är min favvo med! 🙂

 • Reply Sanna | Beauty & Bride 31 maj, 2016 at 08:56

  Men åh, vilken fiffig idé! Verkligen smart, och så himla fint. Jag skulle gärna (jag höll på att skriva "hjärna"……) testa lite keramik, när jag var liten hade jag en sån där drejsak i plast som jag grejade mycket med, men det var aldrig något som åkte in i ugnen, utan jag bara testade. Tror det beror lite på att mina föräldrar är så opyssliga av sig så de hade väl ingen lust att lägga sig i… Lite tråkigt när jag tänker på det, haha 😛 Men det hade varit väldigt roligt att testa att göra lite fina skålar, och då kommer jag definitivt komma in hit för hur en gör, och tips och råd och allt sådant.

 • Reply Milla 31 maj, 2016 at 09:55

  Åh, så vackra, Kreativt och smart!!

 • Reply Malin 1 juni, 2016 at 12:33

  Faten på sista bilden är ju hur fint som helst!!

  • Reply Mikaela 1 juni, 2016 at 19:38

   Hoppas det blir det nu efter glasering, ska hämta imorgon! 🙂

 • Reply Clara 1 juni, 2016 at 21:04

  Men va!! Vad fina! Alltså, skulle verkligen vilja prova på det där någon gång 🙂

  • Reply Mikaela 2 juni, 2016 at 16:44

   Jag rekommenderar det starkt, det är roligaste ever 🙂

 • Reply Alicia 2 juni, 2016 at 10:49

  Jag fattar inte hur jag aldrig kan ha tänkt på att göra stämplar av restleran! Jädrar vad sugen jag är nu för du har fått så himla fina mönster! Älskar monsteran och hjorten!! Är så nyfiken på att få se din färdigbrända servis 🙂

  • Reply Mikaela 2 juni, 2016 at 16:42

   Så glad att min lärare föreslog det för jag hade nog inte heller kommit på det själv! Men sen har jag verkligen tagit tillvara på det och gjort massor av stämplar haha 🙂

 • Reply Helen 4 maj, 2019 at 10:08

  Superfina stämplar. Inspirerad att göra egna. 🙂

  • Reply Mikaela 4 maj, 2019 at 23:16

   Åh men vad kul att höra!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.