DIY & Skapande

DIY virkad sittpuff


Äntligen har jag blivit färdig med mitt andra virkprojekt som legat halvfärdigt i ett par månader! Första gången jag virkade något så blev det den här korgen, men nu gav jag mig på att virka en sittpuff! Dessutom så gjorde jag mönstret själv! Jag utgick ifrån den ungefärliga grunden till hur jag virkade korgen men minskade maskorna efter lämplig höjd för att stänga igen puffen. Följ beskrivningen för att virka en egen!Du behöver:
 • Tjockt garn, jag har använt det här garnet från lankava.se i färgen oblekt med guldglitter. Det gick åt ca 3 nystan. Annat garn som kan passa är zpagettigarn eller ribban xl som båda finns att köpa på bland annat panduro.
 • Virknål nr 7
 • Täcken eller kuddar som fyllning


Gör såhär:
Jag har virkat med stolpar hela vägen, för att det är en av de få maskor jag kan och det går snabbt att virka något eftersom maskorna blir så höga! Allt som går fort att göra gillar jag! Total tid för projektet uppskattar jag till kanske 10 timmar, men eftersom jag var tvungen att repa upp och göra om ett par gånger innan jag kommit på hur jag ville ha mönstret så är det lite svårt att säga.

Varv 1: Börja med att virka 4 luftmaskor i en ring.
Varv 2: Öka så att du har 10 maskor.
Varv 3 och 4: Öka i varannan maska.
Varv 5: Öka i var 3:e maska.
Varv 6: Öka i var 4:e maska.
Varv 7: Öka i var 6:e maska.
Varv 8: Öka i var 8:e maska.
Varv 9: Minska var 10:e maska för att få kanten att resa sig.
Varv 10-17: Virka i varje maska tills puffen är så hög som du vill ha den. Jag virkade 8 varv.
Varv 18: Minska var 10:e maska.
Varv 19: Minska var 8:e maska.
Varv 20: Minska var 6:e maska.
Varv 21: Minska var 4:e maska.
Varv 22: Minska var 3:e maska.


Här någonstans bör du pausa virkningen och stoppa in fyllning! Jag köpte ett gäng duntäcken och liggunderlag på loppis som jag la in i puffen, kuddar fungerar säkert precis lika bra. Stoppa den tills du tycker den är lagom mjuk och man kan sjunker ner så mycket som du tycker är lämpligt när man sätter sig.Varv 23: Virka ett vanligt varv eller minska varannan maska. Jag tyckte att minskningen gick lite snabbt så jag la in ett extra vanligt varv här.
Varv 24: Minska varannan maska.
Varv 25: Minska varannan maska.
Varv 26: Minska varannan maska. Nu bör puffen vara stängd, om inte upprepa till den är det. Fäst tråden.Färdigt! Jag är sjukt nöjd med slutresultatet och älskar verkligen guldglittret i garnet! Det går säkert utmärkt att använda vilket trikå/t-shirtgarn som helst, men efter att ha virkat med både detta garn och Zpagetti-garn så måste jag säga att jag föredrar det här från Lankava. Det är inte riktigt lika mjukt utan ger mera stadga till virkningen. Nackdelen är att det är lite dyrare och att Lankava är en finsk webshop så det blir lite i fraktkostnad, men jag tycker att det var så värt det! Jag har ett nystan kvar av garnet, har ni något förslag på vad jag ska virka av det? En kudde kanske?


ENGLISH TRANSLATION


You’ll need:
 • About 3 skeins of a bulky yarn, I used this from Lankava
 • Crochet hook 7
 • Blankets or pillows to fill the pouf
Crochet pattern:
I’ve used double crochet (dc) unless stated otherwise.

Round 1: Start by doing 4 chains in a circle.
Round 2: Increase so that you have 10 dc stitches.
Round 3 and 4: Increase every 2nd stitch.
Round 5: Increase every 3rd stitch.
Round 6: Increase every 4th stitch.
Round 7: Increase every 6th stitch.
Round 8: Increase every 8th stitch..
Round 9: Decrease every 10th stitch to make the edge rise.
Round 10-17: Dc in every stitch until the pouf is at your preferred height. I did 8 rounds.
Round 18: Decrease every 10th stitch.  
Round 19: Decrease every 8th stitch. 
Round 20: Decrease every 6th stitch. 
Round 21: Decrease every 4th stitch. 
Round 22: Decrease every 3rd stitch. 


Stop somewhere around the 22nd round to fill up the pouf with old blankets and pillows until you’re satisfied with the size. 

Round 23: One round of dc
Round 24: Decrease every 2nd stitch.
Round 25: Decrease every 2nd stitch.
Round 26: Decrease every 2nd stitch. Use the end of the yarn to tighten the hole and close the pouf.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply Ruth | HungryHeart.se 16 januari, 2016 at 14:42

  Alltså, du är ju helt makalös! Jag kan liksom inte fatta att det här är den ANDRA saken du någonsin virkar och så gör du dessutom ett eget mönster, ett stort projekt och till råga på allt ser den helt smashing ut! Hatten av, du är grym!!

 • Reply Stina - Stinas tillvaro 16 januari, 2016 at 15:27

  Men wow, så himla fint! Helt otroligt att det är det ANDRA du virkar?! Så bra gjort 😀

  • Reply Mikaela 19 januari, 2016 at 20:34

   Tack Stina! 🙂 Haha, jag vet! Lite stolt, även fast det faktiskt var väldigt enkelt 🙂

 • Reply Anonym 16 januari, 2016 at 15:29

  Wow så fin! Det ser inte ut som det är någon som virkar för andra gången som har gjort den. Verkligen imponerande och inspirerande!

 • Reply Klara 16 januari, 2016 at 17:09

  vad fin, avancerad och proffsig den ser ut! superbra diy ju!! 🙂

  • Reply Mikaela 19 januari, 2016 at 20:32

   Tack! Den är verkligen inte avancerad att göra dock, det var förvånansvärt enkelt faktiskt! 🙂

 • Reply Sandra 16 januari, 2016 at 18:49

  Men shit, superfin ju! Är lite sugen på att göra en liknande själv faktiskt för jag har börjat virka lite de senaste veckorna. Kanske får ha detta som projekt sen när jag slutar jobba 🙂

 • Reply Sandra 16 januari, 2016 at 18:49

  Men shit, superfin ju! Är lite sugen på att göra en liknande själv faktiskt för jag har börjat virka lite de senaste veckorna. Kanske får ha detta som projekt sen när jag slutar jobba 🙂

 • Reply Wilda 16 januari, 2016 at 19:26

  Alltså jäklar vilket tålamod! Borde lära mig virka någon gång. Kunde det en gång i tiden. Så häftigt att du gjorde klart den också! Bra kämpat och så snyggt resultat!

  • Reply Mikaela 19 januari, 2016 at 20:26

   Tack! :* Nu kan jag visserligen bara två maskor, luftmaskor och stolpar, men det räcker ju för att göra en sån här uppenbarligen! Och det var så mycket enklare än jag hade trott att virka! Så tror det går lätt för dig att lära dig igen 🙂

 • Reply Jess 17 januari, 2016 at 11:48

  Wow! Så imponerad över att du lärt dig virka och gör en sittpuff bara sådär som ditt andra virkprojekt. Riktig snygg!

 • Reply Anonym 17 januari, 2016 at 11:59

  Megafin och vilket tålamod du har!

 • Reply Sandra 18 januari, 2016 at 07:30

  Jag känner att jag måste kommentera igen faktiskt. Vad grym du är, Mikaela. Så himla snyggt!

 • Reply Alicia 18 januari, 2016 at 16:11

  Men alltså vilken jädra fena du är på virkning! Naturbegåvning, det är helt uppenbart! Helt obegripligt hur du kan freestyla fram ett eget mönster på andra försöket – jag är så imponerad så jag känner mig lurad! FIN är den också! Jag skulle vilja ha en puff i vardagsrummet hum hum hum hum… 🙂

  • Reply Mikaela 19 januari, 2016 at 20:23

   Äsch, det vet jag inte! Hade lite lite lite hjälp från min kära mor med 😉 Men det var mest trial and error, först gjorde jag den för liten när jag började virka uppåt så det var bara att repa upp och göra botten större och prova igen. Och testa hur många jag skulle öka och minsk med för att det skulle bli bra. För att stänga igen så gjorde jag nästan likadant med antal minskningar som jag hade gjort när jag ökade på botten fast i omvänd ordning, så det var inte så svårt att klura ut. Är förvånad över hur lätt det gick faktiskt, haha.

 • Reply Anonym 19 januari, 2016 at 11:25

  Hej! Så fin puff!:) är det du som gjort mattan oxå? Har du mönster du vill dela?;) tack på förhand!

 • Reply Vicky 19 januari, 2016 at 14:56

  wow! absolut inte ett projekt för en icke-diyare som mig, men WAOW vilket imponerande projekt!!

 • Reply ISA 19 januari, 2016 at 17:12

  hihi åh vad söt den var! ser riktigt avancerad ut enligt mig, du kan du :))

  • Reply Mikaela 19 januari, 2016 at 20:33

   Tack! Det var dock enklare än jag trodde 🙂

 • Reply Nike - inredning, trender och studentliv 20 januari, 2016 at 17:40

  Så himla fin! Och bra och tydlig beskrivning. En sån ska jag ge mig på någon gång framöver 🙂

  • Reply Mikaela 23 januari, 2016 at 22:55

   Tack! Vad kul, vill gärna se resultatet 😀

 • Reply Sandra' 21 januari, 2016 at 21:44

  vad fint det blev 🙂

 • Reply Nike - inredning, trender och studentliv 3 juli, 2016 at 20:34

  Så glad att jag hittade hit igen, nu jäklar ska här virkas sittpuff!

  • Reply Mikaela 3 juli, 2016 at 22:57

   Vad roligt! Blogga gärna om den sen och länka, vill se! 😀

 • Reply Johanna 25 november, 2017 at 21:34

  Så himla bra grund instruktion, nu har jag äntligen virkat klart min puff! Tog ca 2,5 månader. Klippte mitt ”garn” av ett trikå tyg jag fick av en vän. Visade sig vara riktigt inspirations dödande 🙂 men till sist så!

  • Reply Mikaela 2 december, 2017 at 22:57

   Gud vad kul att höra! 😀

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.