Julpyssel

Monthly Makers adventskalender: Saffransbullar med mandelmassafyllning

Idag är det Lucia och min tur att öppna en till lucka i Monthly Makers adventskalender! Dagen till ära tänkte jag bjuda på ett alterntivt recept till alla vanliga lussebullar som man kanske redan ätit sig trött på, nämligen en annan typ av saffransbulle. Receptet kommer från min sambos mamma och de är så himla goda! Jag är inte ens jätteförtjust i mandelmassa men jag ääälskar fyllningen i de här bullarna! Kan inte rekommendera att baka dessa nog alltså.
Recept för 24 bullar
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl standardmjölk
1,5 dl strösocker
1 g saffran
250 g kesella
13-15 dl vetemjöl (det stod 16-18 dl i originalreceptet, men jag tycker det var alldeles för mycket och att bullarna blev torra då. Funkade mycket bättre med 13-15 dl enligt mig!)
Fyllning:
350 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
Pensling:
1 ägg
Flagad mandel
+ bakformar
Gör såhär
❄ Smula jästen i en bunke.
❄ Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (är det för varmt så dör jästen och degen kommer inte att jäsa).
❄ Häll mjölk- och smörblandningen i bunken med jäst och rör tills jästen löst sig.
❄ Blanda ner socker, saffran, kesella och nästan allt vetemjöl. Spara en del mjöl till utbakningen.
❄ Jäs i 40 minuter under bakduk.

❄ Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret säger originalrecepet, men eftersom det ändå kommer att blandas till en homogen massa så tycker jag man lika gärna bara kan smula ner den istället för att krångla med ett rivjärn. Smöret blandas enklast om det fått stå framme ett tag i rumstemperatur.
❄ Ta upp degen och knåda en stund, dela sedan degen i 24 bitar och forma till runda bullar som läggs i bakformar.
❄ Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i en teskedsstor klick med fyllning.
❄ Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 min under bakduk.
❄ Pensla med ägg och strö över mandelflagorna.
❄ Grädda i 250 grader i ca 8 min.
Färdiga resultatet blir ungefär såhär! Ett tips är att inte göra bullarna för stora för de jäser väldigt mycket. Det var så länge sedan jag bakade bullar att jag hade glömt hur stora de faktiskt blir till slut, vilket resulterade i att de nästan jäste ut ur bakformarna. Men de smakade lika bra för det!

Har du provat att följa någon av våra instruktioner, eller har du ett eget DIY-projekt, recept eller kul tips du vill dela med dig av? Kommentera med en länk eller maila info@monthlymakers.com – vi lyfter några favoriter på Facebooksidan och i våra bloggar! Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier och följ oss på Facebook för att hänga med i lucköppningen! Hela listan med luckor hittar ni här.

Vi som håller i Monthly Makers adventskalender är:

AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsa ,JessJessicaSandra och jag!

Igår öppnade Annica en lucka och morgodagens lucka hittar ni hos Sandra!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Anonym 13 december, 2015 at 09:07

    Mums, till och med jag som inte är någon saffransperson tycker att de här bullarna ser väldigt goda ut!

  • Reply Anna María 13 december, 2015 at 09:10

    Mums! Låter jättegoda. Har ätit en liknande variant och de är bara såååå goda!

  • Reply Louie 13 december, 2015 at 10:01

    Gott!

  • Reply Ruth | HungryHeart.se 13 december, 2015 at 15:18

    Åh, vad göttigt! Lussebullar är ju supergoda i sig och med lite mandelmassafyllning på det lär de ju bli supersaftiga. Glad Lucia!

    • Reply Mikaela 16 december, 2015 at 11:30

      Verkligen! Detsamma Ruth! 🙂

  • Reply Sandra 13 december, 2015 at 17:50

    Åhååå, så gott! Nu är vi bara hemma en vecka till innan vi åker iväg på julfirande och det känns så dumt att baka för mycket men jag blev verkligen sugen på de här. Älskar dessutom mandelmassa!

  • Reply Stina - Tillvaron.se 13 december, 2015 at 21:44

    Men mums! Jag har faktiskt lite mandelmassa i frysen sedan fettisdagen, haha. Låter som ett väldigt gott recept jag kanske borde passa på att testa 😀

  • Reply Jessica 13 december, 2015 at 22:31

    Jösses så gott det ser ut!!!

  • Reply Alicia 13 december, 2015 at 23:28

    Aaah vad gött!! Älskar mandelmassa i lussebullar, det är så himla himla mumsigt. Och ditt decilitermått är det finaste jag sett!

    • Reply Mikaela 16 december, 2015 at 11:32

      Eller hur! De är från Åhlens och min favoritgrej hemma i köket tror jag bestämt!

  • Reply Beatrice 14 december, 2015 at 14:11

    Åh, lussebullar <3 fast jag är verkligen sådär förtjust i mandelmassa, så jag föredrar nog mina klassiska som vi bakade igår ändå!

  • Reply Patrik at Brass&Gold | En inredningsblogg på Hannas Room 14 december, 2015 at 18:19

    SVAR: Tack så mycket! Ja jag tyckte också det var lite extra roligt med kanelstänger! =D

  • Reply Maria Ekblad - nyföddfotograf i Göteborg 14 december, 2015 at 21:28

    Åh det ser supergott ut. 😀

  • Reply Sanna | Beauty & Bride 15 december, 2015 at 11:58

    Detta bara MÅSTE jag prova! Älskar kombinationen saffran och mandelmassa, alltså sååå gott. MÅSTE MÅSTE MÅSTE testa 🙂

    • Reply Mikaela 16 december, 2015 at 11:30

      DO IT!!! Sjukt goda, jag lovar!

  • Reply Jess 16 december, 2015 at 21:30

    Ah så gott! Är ju galet långt efter i att kommentera men jaja, bättre sent än aldrig 🙂 Ser så himla gott ut och ut jag kan tänka mig att de når en ny nivå med mandelmassan!

  • Leave a Reply