Fotografering

Bland planktonprovtagningar och havsörnar på Askö

Så i november var jag på ännu en fältkurs. Det känns som det enda jag skrivit om i år, men det har blivit väldigt många veckor i fält. I våras var jag i Fiskebäckskil i tre veckor i sträck och nu i höst har jag hunnit med både västkusten igen, Åland och så den här gången Askö som ligger i skärgården utanför Trosa.
Såhär kan en fältstation se ut. Det stora röda huset har labb på nedervåningen och så bor man på övervåningen. För första gången på en fältkurs så fick jag ett helt eget rum! Väldigt skönt faktiskt att inte behöva dela med människor man knappt känner. Det är en grej att bo med mina gamla klasskompisar som jag gick med i tre år, men på den här kursen hade jag knappt pratat med någon innan vi åkte på fältresa.
Syftet med den här fältresan var att studera zooplankton och hur mängden och artkompositionen varierar med olika variabler som t.ex. djup, syrekoncentration, temperatur etc. Så de första dagarna var vi ute med båten och gjorde provtagningar för att samla in plankton på förmiddagarna. På eftermiddagarna satt vi inne på labbet och tittade i mikroskop för att räkna hur många plankton vi hade av varje art. Det är inte de lättaste djuren att artbestämma kan jag tala om. De som vi främst samlade in är copepoder, vilket är små små små kräftdjur, och på dessa ska vi då se olika karaktärer för att artbestämma dem. Det tog ett tag, men till slut så började man kunna urskilja olika saker som skiljde dem åt.
Även om novembervädret inte visade sig från sin bästa sida och det var ganska vågigt från och till så var båtturerna bäst, och vi såg totalt fem stycken havsörnar! Men fasen vad svårt det är att fotografera fåglar mot himlen, jag är typ jättenöjd att jag lyckades få något mer än bara silhuetten av fågeln här. Om någon har bra tips på inställningar för att undvika svart fågel mot blå himmel-fenoment så snälla dela med er!
Bästa havsörns-momentet var dock när jag inte hade kameran med mig. Vi hade precis ätit frukost i matsalsbyggnaden och solen hade det där gyllene ljuset som den har nu vid soluppgången och solnedgången. Då kom en havsörn flygande precis över trädtopparna, och ljuset föll så himla fint på fjädrarna. Bästa synen. Tänk att havsörnarna nästan blev utrotade i Sverige på 70-talet? Och nu finns det massor av dem igen. Det är ett av de mest lyckade exemplena på hur man fått en art att återetablera sig! En av de viktiga åtgärderna som gjorde det så lyckat var att man stödutfodrade örnarna på vintrarna då det är svårare för dem att hitta mat själva. Detta hjälpte främst de unga örnarna som inte var lika erfarna jägare ännu om jag inte minns helt fel, vilket ledde till högre överlevnad och också fortplantning våren därpå.
Det finns inget bättre än att vara ute på havet alltså. Och kolla vilket gulligt litet hus vi åkte förbi i skärgården, tänk att ha en sådan sommarstuga. Föreställer mig att det skulle vara en perfekt plats att åka ut till och bara vara. Att stå ute på klipporna med ett stativ och måla, hur underbart vore inte det?
Det märktes i alla fall att det var november, för vattnet hade redan börjat frysa. Så knäppt att Östersjön fryser till is. Okej, det hör väl till ovanligheterna att hela Östersjön fryser, men bottenviken längst upp brukar vara istäckt och en del vatten nära kusten har jag förstått, typ skärgården. Ok, inte mitt expertområde. Fint var det i alla fall!
Och ön var fin! Nu hade jag inte så mycket tid över, för vi jobbade till 21-22 på kvällen med statistik, men en lunch tog jag en snabb liten fotopromenad! Om jag åker tillbaka hit så måste jag ta mig tid att utforska naturen omkring lite mer, för det är en ganska stor ö. Men en sak är säker, jag måste någon gång i livet ha ett hus nära havet alltså.
En annan fin grej var att jag såg så sjukt många svanar, har aldrig sett så många på så kort tid. Det verkar som de alla samlas i Trosas skärgård i november och har ett stort möte eller något. De här två individerna hamnade på bild i alla fall. Den här sista bilden och första är mina favoriter från den här resan. Vad jag är sugen på att fota mer natur nu. I helgen tänkte jag försöka ge mig ut och fotografera en lappuggla och en slaguggla som tydligen har hängt i naturreservatet utanför vårt hus i en månad!!! Det vore så jäkla häftigt att se och ännu häftigare att lyckas få en bra bild på, har aldrig lyckats se en vild uggla någon gång ens. Stay tuned för att höra hur det går med uggelspaningarna!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

 • Reply Wilda 17 december, 2015 at 08:59

  Så många fina bilder! Och håller med om att kustplatser är något speciellt. Svanar är ett av mina "kraftdjur" eller vad en ska kalla det. Tycker så mycket om dem och de lyckas alltid dyka upp i viktiga stunder. Så fint du har fångat svanarna här!

  • Reply Mikaela 18 december, 2015 at 21:20

   Tack Wilda! Vad fint att ha en sån relation till svanar, jag vet inte om jag har något sådant djur riktigt. Har mängder av favoritdjur men inget som känns så riktigt. Det skulle väl vara katter kanske i så fall?

 • Reply Sanna | Beauty & Bride 17 december, 2015 at 10:16

  Otroligt vackra och stämningsfulla bilder. Kusten är fantastisk 🙂 Vill utforska mer av Sveriges kustremsa, typ Höga Kusten (var inte du där för ett tag sedan, eler missminner jag mig totalt?), Österlen, häruppe i Stockholm. Typ det enda jag känner till är den västra remsan – Bohuslän, Västra Götaland och Halland. Hade gärna velat se mer. Att resa inom Sverige är underbart tycker jag, få upptäcka vad vi har här!

 • Reply Ruth | HungryHeart.se 17 december, 2015 at 23:26

  Trodde aldrig det skulle hända att jag befunnit mig på en av dina exkursionsplatser, men jag har faktiskt varit på Askö! I och för sig var det på en inomhuskonferens (dödens tråkig) men de hade desto godare mat. Bästa arten i min mat-spaning var den helt ljuvliga Askö-limpan. Kan fortfarande drömma dreggeldrömmar om den… =D
  Sorry för ovidkommande dravel… Du har tagit jättefina bilder från Askö!

  • Reply Mikaela 18 december, 2015 at 21:18

   Haha, vad kul att du varit där! Var det på den här delen av ön också? Jag såg i princip bara den här bukten som forskningsstationen ligger vid 😛 Och va, vad är det för lyxmat! Vi fick bilda matlag som lagade en varsin middag och varsin lunch, med väldigt varierande resultat 😛

 • Reply Sandra 18 december, 2015 at 08:03

  Haha jag tycker också att det känns som att du varit på fältkurs typ hela det här året 😉 Men däremot gillar jag bilderna och uppdateringarna därifrån! Tycker att det verkar aå härligt att få komma ut på det sättet i studiesyfte. Får du lite jullov nu eller har ni tentor och sånt som ni måste plugga till nu?

 • Reply Ruth | HungryHeart.se 19 december, 2015 at 17:38

  Har ingen aning om vilken del av ön jag var på faktiskt. Vi blev körda med buss till konferensstället och när föreläsningarna slutat för dagen var det mörkt ute. Det blev bara några promenadrundor i upplyst elljusspår, så jag har missat Askös naturliv tyvärr. Men limpan, åååh, limpan! =D Att bli bjuden på god mat av arbetsgivaren ser jag lite som plåster på såren för att man tvingas sitta av några dagar på konferens som inte ger något. 😛

  • Reply Mikaela 21 december, 2015 at 17:37

   Trist att konferensen var trist, men tummen upp för limpan 😉

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.