Betong, DIY & Skapande, Julpyssel, Monthly Makers

Monthly Makers adventskalender: Adventsljusstake i betong


Idag drar vi igång Monthly Makers adventskalender och öppnar den första luckan hos mig! Eftersom det är första advent idag så ska jag visa hur man enkelt kan gjuta en adventsljusstake i betong. Om du aldrig har gjutit i betong tidigare så rekommenderar jag att du börjar med att läsa min nybörjarguide till betonggjutning först, men jag lovar att det är lätt som en plätt!


Material
 • Loppisfyndad ljusstake i mässing med plats för fyra ljus eller fyra individuella ljusstakar
 • Finbetong (Jag använder alltid Gjuta fin från Byggmax)
 • En hink eller annan rund plastbytta att ha som gjutform
 • Olja, vilken sort som helst går bra


Kostnaden beror lite på vad man fyndar för ljusstake, min kostade 25 kr. En säck finbetong kostar runt 40 kr och resten av materialet hade jag redan hemma, så totalpriset gick på 65 kr för en unik handgjord adventsljusstake, kap!


Tid
Det tar mindre än en timme att göra själva ljusstaken, men betongen måste härdas i 2-3 dagar innan den är helt färdig.


Gör såhär


❄ Börja med att olja in hinken du tänkt gjuta i, detta gör man för att enklare få ut sin gjutning när den bränt färdigt. Ta så mycket så att all yta som du tänkt ha betong på blir täckt av olja, men det ska inte vara en överflödig pöl på botten av hinken, då är det för mycket och kan ge fula fläckar.

❄ Blanda betongpulvret med vatten. Detta görs med fördel utomhus eftersom det kan bli ganska dammigt. Det går att vara inomhus också men då rekommenderas en ansiktsmask eller sjal runt näsa och mun eftersom betongpulver inte är särskilt bra att andas in. Det är väldigt svårt att ange några exakta mått på hur mycket betong och hur mycket vatten man ska ha för det beror helt på hur stora saker man vill gjuta, men konsistensen ska vara som en tjock gröt. Läs mer om detta i nybörjarguiden om du är osäker.❄ Häll betong i hinken tills den når den höjd du vill ha på ljusstaken. Därefter sänker du försiktigt ned mässingsljusstaken i betongen så djupt som du vill ha den.❄ Om du vill undvika luftbubblor i din färdiga ljusstake (men det kan vara ganska charmigt det med) så ska betongen skakas tills inga fler bubblor kommer upp till ytan. Det brukar bildas mängder av småbubblor och nästan som ett skum på ytan som på bilden ovan, och då vet man att ens betongalster kommer att bli väldigt slätt! Men det blir nästan alltid några små bubblor i slutresultatet ändå.❄ Låt betongen härda i ett par dagar. Tänk på att betong behöver minst fem plusgrader, så nu under vintertid så är det en bra idé att ställa betongalstret inomhus för härdning.

❄ Dags att ta loss gjutningen ur formen! Det kan vara lite olika svårt, ibland trillar de ut bara man vänder upp och ner på hinken och ibland sitter de som berget. Om den inte släpper när du knackar på hinken eller försöker bända på kantern på hinken (enklare om man har en i lite mjukare plast) så kan det hjälpa att spola varmvatten på utsidan av hinken eller om man sticker ner en kniv eller liknande emellan plasten och betongen. Om man får in luft emellan så brukar det släppa enklare. Men i 9 fall av 10 så är det inga problem att få ut betongen ur formen!


Och såhär blev resultatet! Jag är riktigt nöjd och vill inget annat än att gjuta ner mässingsljusstaker i betong just nu. Men först ska jag tända första ljuset och mysa med lite julfika! Hoppas ni får en fin första advent!


Det här var alltså den första luckan i Monthly Makers adventskalender, där vi kommer att bjuda på juliga DIY-inlägg som ni inte får missa! Morgodagens lucka hittar ni hos Agnes!


Har du provat att följa någon av våra instruktioner, eller har du ett eget DIY-projekt, recept eller kul tips du vill dela med dig av? Kommentera med en länk eller maila info@monthlymakers.com – vi lyfter några favoriter på Facebooksidan och i våra bloggar! Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier och följ oss på Facebook för att hänga med i lucköppningen! Hela listan med luckor hittar ni här.


Vi som håller i Monthly Makers adventskalender är:

AgnesAliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsa ,JessJessicaSandra och jag!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Alicia 29 november, 2015 at 09:55

  Superproffsigt Mikaela, och så fint!! Min adventsljusstake brast igår så jag kanske måste följa ditt exempel och gjuta ber delarna i betong!

  • Reply Mikaela 29 november, 2015 at 13:10

   Ja, men det vore ju ett ypperligt sätt att laga den, skitbra idé!

 • Reply Anonym 29 november, 2015 at 10:22

  Mässing och betong är så himla fint ihop! Jättefint gjort, och lite annorlunda med en rund ljusstake, jag brukar alltid göra avlånga adventsljusstakar 🙂

 • Reply Louie 29 november, 2015 at 11:48

  Men åh så fint det blev 😀

 • Reply Beatrice 29 november, 2015 at 13:01

  Superfin Mikaela! Har aldrig varit så intresserad av betong, eftersom det är så tungt, men det är ju himla fint ändå!

 • Reply Jess 29 november, 2015 at 14:23

  Vad fin den blev! Gillar den runda formen, tycker också mässingen gör sig toppenbra ihop med betongen 🙂

 • Reply Louise 29 november, 2015 at 17:41

  Å så fint! Jag vill också prova göra något i betong och det såg ju inte så svårt ut heller! Jag har också planer på att göra en egen adventsljusstake, har varit runt på loppisar och letat material men inte riktigt hittat det jag söker, förhoppningsvis kanske den blir klar till andra advent :p

  • Reply Mikaela 30 november, 2015 at 19:53

   Det är verkligen enklare än man kan tro, testa! 🙂 Hoppas du hittar delarna du söker och får till en adventsljusstake, vore kul att se 🙂

 • Reply Sandra 29 november, 2015 at 17:55

  Tycker verkligen att den blev SÅ fin! Är superdupersugen på att gjuta efter att ha sett allt du gör. Du är grym!

 • Reply Ruth | HungryHeart.se 29 november, 2015 at 18:44

  Megatjusig!! Jag var helt förundrad först över hur du kunde få ljushållarna så jämnt placerade, men sedan förstod jag! 😉 Jättefin!

  Får se om jag ger mig på något betong-DIY framöver. Min senaste betongerfarenhet var när sambon och jag skulle gjuta igen ett gigantiskt hål i källargolvet och -väggen och vi blandade ett par säckar betong FÖR HAND. Det har hållit mig avskräckt från att göra något mer med materialet… =D

 • Reply Stina - Tillvaron.se 29 november, 2015 at 19:28

  Så himla fin ju! Vilken megastart på julkalendern, wow! 😀

 • Reply Ika's USA 1 december, 2015 at 19:01

  Kul idé, blev supersnyggt ju!

  • Reply Mikaela 2 december, 2015 at 15:44

   Tack, är riktigt nöjd! 🙂

 • Reply Jessica 4 december, 2015 at 08:55

  Alltså kombon av mässing och betong är SÅ FIN. Helgrymt!

 • Reply Wilda 6 december, 2015 at 10:15

  superfint och precis som på ljus-inlägget så är du fenomenal på att vara pedagogisk i din beskrivning så att jag förstår precis vad som ska göras. jättefint resultat!

 • Reply Wilda 6 december, 2015 at 10:15

  superfint och precis som på ljus-inlägget så är du fenomenal på att vara pedagogisk i din beskrivning så att jag förstår precis vad som ska göras. jättefint resultat!

 • Reply frida 7 december, 2015 at 20:32

  Har fastnat för betong på sista tiden så måste definitivt prova detta. Tror jag redan har allt som behövs hemma så nu vet jag vad jag ska göra i helgen i alla fall 😉

 • Reply Annica 9 december, 2015 at 22:17

  Så himla smart att gjuta in ljusstaken! Och snyggt blev det med!

 • Reply frida svensson 2 januari, 2016 at 09:52

  alltså wow vad kreativ du är! jag önskar jag också var så kreativ, men jag har inte tålamod. så länge får jag titta på bloggar som din och inspireras! kram!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.