Mat

Hur du gör egna ”soltorkade” tomater


Det första jag bestämde mig för att laga av min tomatskörd i år var att testa göra egna ”soltorkade” tomater. Soltorkade inom citationstecken för att de är egentligen ugnstorkade, men soltorkade låter bättre tycker jag. Jag provsmakade en bit när allt var klart och det var supergott! Dessutom väldigt enkelt att göra själv, så här kommer en liten guide!


Du behöver:
 • Tomater
 • Vitlök
 • Olivolja (jag hade någon extra virgin-variant)
 • Färsk oregano
 • Färsk timjan
 • Salt & peppar
+ rena, torra glasburkar av något slag att hälla allt i Jag har små glasburkar från Ikea, men det funkar nog med vilken burk som helst som går att försluta!Börja med att sätta ugnen på 100-125 grader. Dela tomaterna i halvor på en plåt med bakplåtspapper och strö över salt och kryddor. Ställ in i ugnen, som gärna får stå på glänt, i 3-4 timmar. Ju mindre tomater desto snabbare torkar dem. Efter ungefär halva tiden så ta ut plåten och stick en gaffel i tomaterna för att få ut all vätska.


Efter 3-4 timmar är de förhoppningsvis torkade och klara, mina såg ut såhär när de kom ut ur ugnen! Dela vitlöksklyftor i mindre delar, jag använde fyra klyftor totalt till mina två små burkar men mängden kan man variera efter tycke och smak. Häll tomaterna och vitlöken i burken och strö över salt, peppar och färksa kryddor. Fyll upp med olivolja och förslut burken.


Så enkelt var det! Burkarna ska förvaras i kylen för bästa hållbarhet. Nu ska jag bara fundera på vad jag ska laga för gott med soltorkade tomater. Ett tips är att laga äggröra och hacka ner lite soltorkade tomater och smula i fetaost. Det är på riktigt den bästa frukosten jag vet! Har ni fler tips att laga med soltorkade tomater? Eller på vad jag kan göra med resten av min tomatskörd?


Förresten, ni har väl inte missat månadens temasläpp för Monthly Makers? Ni hittar det hos Beata!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

 • Reply Louie 12 oktober, 2015 at 09:54

  Gott! Det måste jag pröva 😀

 • Reply Jess 12 oktober, 2015 at 21:42

  Men åh, varför tänkte inte jag på det här? Ser supergott ut!

 • Reply Annica 12 oktober, 2015 at 22:44

  Åh vad gott att göra egna! Måste försöka komma ihåg det här till nästa är 😀

 • Reply My 12 oktober, 2015 at 22:46

  Guuuuuudd vad gott det ser ut!!!!!!!!!!!!

  • Reply Mikaela 16 oktober, 2015 at 13:19

   Det var det! Men man får se upp så man inte låter de stå inne för länge, de minsta tomaterna blev nästan lite brända och knapriga istället för sådär mysigt sega de ska vara 😉

 • Reply Sandra 13 oktober, 2015 at 07:35

  Mm det ser så gott ut! Är så dålig på att använda soltorkade tomater i mat så jag skippar det här i år och gör någon slags tomatsoppa eller tomatsås på mina sista tänkte jag. Tur att det finns många sätt att ta vara på dem på 🙂

  • Reply Mikaela 16 oktober, 2015 at 13:20

   Jag skulle gärna ha soltorkade tomater i typ ALLT! I sallader, äggröra/omeletter och på pizza är mina favoriter! 🙂

 • Reply Wilda 13 oktober, 2015 at 14:34

  Tack för tips! Så himla bra, inte tänkt på att en kan göra sånt hemma själv.

  • Reply Mikaela 16 oktober, 2015 at 13:19

   Det var superenkelt dessutom! 🙂

 • Reply ISA 13 oktober, 2015 at 15:47

  oj, husligt (läs: svårt?). så gott dock 🙂

  SVAR: Men nooo fino, så tror jag inte man kan tänka. Kan väl vara nån som raderar sitt konto tex så alla avföljs? eller någon som varit inaktiv? hehe ja jag har kommit på massor av tänkbara "förklaringar" till mitt bortfall 😉

 • Reply Anonym 13 oktober, 2015 at 20:37

  Bra tips, ser mycket gott ut!

 • Reply Angelica 13 oktober, 2015 at 20:39

  Tack för ett bra tips 🙂 Måste testas snarast!

 • Reply Sanna | Beauty & Bride 1 november, 2015 at 14:47

  Men åh, gud vilket bra tips! Jag måste testa detta, älskar soltorkade tomater 😀

 • Reply Anonym 4 november, 2015 at 22:01

  okej solltorkade tomater är min största last när det kommer till mat, detta MÅSTE jag testa.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.