DIY & Skapande, Monthly Makers

Monthly Makers: Återbruk av en petflaska

 

Monthly Makers är ju tänkt att det ska inspirera en till att skapa, både litet och stort. Det ska vara kul och kravlöst. Ändå har jag drabbats av svår prestationsångest den här gången. Förra månaden gjorde alla så himla fantastiska saker på tema papper (se allas bidrag här!) och jag kände att jag måste skapa något makalöst som ingen sett förut på denna månadens tema. Men prestationsångest och att jämföra sig med andra är inget jag tycker hör hemma i konceptet Monthly Makers, det ska ju vara skaparglädje! Jag läste i någon av bloggarna som deltog förra gången en diskussion om att visa upp även det som man inte blir jättenöjd med och det är precis vad jag tänker göra nu, för att släppa prestationsångesten och visa att allt inte behöver vara perfekt och fantastiskt.

 

Vi har ganska många fina vaser här hemma, men gemensamt för alla är att de är jättehöga. Mindre växter försvinner i dem och de blir inte särskilt fint alls. Så jag bestämde mig för att försöka skapa en lite kortare vas som passar för kortare växter av en helt vanlig 1,5 L petflaska.

 

 

Jag började med att ta bort etiketten och klippa av flaskans topp.

 

 

 

Sedan klippte jag små remsor av hela den övre delen av flaskan. Det blir snyggare och enklare om de är lika tjocka, jag slarvade lite med det här och det syns på slutresultatet…

 

 

De här remsorna viks sedan utåt, så att de pekar rätt ut.

 

 

 

Vik sedan remsorna inåt så att de går över den första remsan bredvid och under den andra. Gör så hela varvet runt.

 

 

 

 

Då har man en färdig liten vas! Det gick väldigt snabbt och var ganska enkelt (trots att jag slarvade en del…), tror det tog mindre än en halvtimme totalt.

 

 

Som sagt är jag inte jättenöjd med resultatet, tycker den är slarvigt gjord och ärligt talat ganska ful. MEN jag testade på något nytt, både med material och teknik. Den här vikningstekniken kan säkert vara jättefin att applicera på något annat, kanske i papper? Eller en snyggare plastflaska till att börja med? Så jag är ändå nöjd med att jag ändå har skapat någonting överhuvudtaget och provat på något nytt! Själva skapandet var ändå ganska kul.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Anonym 23 februari, 2015 at 13:08

  Haha men åh, du är så smart!
  Men för att utveckla dina tankar på hur du kan förbättra resultatet kan man ju spraya den i någon färg eller doppa botten i en färg kanske?

  • Reply Mikaela 23 februari, 2015 at 13:14

   Jag funderade på det! Men alla sprayfärgerna är hemma hos mina föräldrar för tillfället, så det fick bli som det blev 😛 Om jag orkar göra någon ny variant så vore det nog jättefint med färgad botten!

 • Reply Jess 23 februari, 2015 at 16:04

  Heja dig ändå som testade något nytt! Gillar Sandras idé om att doppa botten, tänker att det nog kan bli snyggt när det vikta lämnas genomskinligt medan botten är i färg 🙂

  • Reply Mikaela 23 februari, 2015 at 22:40

   Jag tror nog det får bli som jag bestämmer mig för att behålla den ens. Hittade lite silverspray som det kanske finns lite kvar i botten i, ska se om det blir bättre 🙂

 • Reply Beatrice 23 februari, 2015 at 19:54

  Åh, älskar den här grejen, gissar att du också sett den på Pinterest? 😉 Oavsett är den skitsnygg, även om det är "slarvigt" gjort. 🙂
  Övervägde att göra den, i början, men sen insåg jag att det inte är vad jag ska göra, typ? Så jag höll mig inom mina egna ramar, och tänkte visa i morgon… Trots lite halvcrappy bilder och dåligt ljus, osv. För som du skriver, huvudsaken är att man skapar, tycker det är roligt och bara hänger på, inte att det blir perfekt!

 • Reply Alicia 23 februari, 2015 at 23:44

  Haha åh, det verkar som att vi alla kämpar med månadstemat! Jag har nu äntligen fått ihop något men det är inte helt utan missnöje.
  Personligen har jag så svårt att bli inspirerad av materialet plast. Skapar ALDRIG i plast om en inte räknar akrylfärgen. Jag har också sett bilder på den här konstruktionen på Pinterest men skulle aldrig komma mig för att prova. Det går liksom inte. Jag tycker att det är fint och fiffigt, men nej. Haha, märkligt. Så därför tycker jag det är kul när andra experimenterar i materialet! Och roligt att du testade just den här konstruktionen. Som du säger är det intressant att fundera över hur en kan återanvända själva tekniken även om du inte blev nöjd med vasen 🙂

  • Reply Mikaela 24 februari, 2015 at 19:40

   Ja, varenda en av oss verkar ha tyckt att det var svårt den här gången? Jag brukar inte heller skapa i plast, men jag tänkte lite att jag kunde passa på att utmana mig själv med något nytt eftersom jag kände mig så oinspirerad och stressad. Kanske borde kört på något säkert kort istället för att få ett bättre resultat, men ÄH! Som sagt, vikningstekniken kan nog vara kul att använda i något annat någon gång! 🙂

 • Reply Sanna Preifelt ❤ 24 februari, 2015 at 13:57

  Men wooow, alltså detta är sjukt kreativt tycker jag 🙂 Bra jobbat verkligen 🙂

  • Reply Mikaela 24 februari, 2015 at 19:37

   Tack tack, jag är som sagt inte så nöjd med den men men. Kul att testa något nytt! 🙂

 • Reply Stina - Tillvaron.se 24 februari, 2015 at 17:51

  Men åh, vilken fiffig idé! Jag håller med föregående talare om att piffa till den med en färg eller så, men själva formen är ju riktigt snygg 🙂 Jag gjorde faktiskt också en vas till detta månadstema, känns som att det passar bra till min vårlängtan!

 • Reply Jessica 25 februari, 2015 at 15:23

  Alltså åh, jag blir alltid lycklig när någon skapar något av pet-flaskor. I min familj är det liksom ett litet ord som vi använder för att retas, för vi har haft många i familjen som använt just pet-flaskor till att lösa diverse problem på ett enkelt och billigt sätt. Tex gjuta betong i eller dylikt, så varje gång någon typ använder något gammalt skräp för att fixa en möbel kallar vi hen för pet-flaska. Lite knasigt, men ändå, blir lycklig av detta!

 • Reply Kreater Malin 25 februari, 2015 at 19:34

  Men vad kul. Såg denna först på instagram (tror jag) och tänkte: där är ju bara en glasvas. Såg inte alls att det var petflaska 🙂

  • Reply Mikaela 26 februari, 2015 at 02:42

   Haha vad roligt! Nä, det är en hederlig gammal pepsiflaska, men kul att den såg ut att vara i glas på insta! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.