Tips

Sevärda tips

Idag är första dagen på det nya året! Hur mår ni? Trötta? Sega? Vill ni bara sitta inne och kolla på tv idag? Bra, för jag har massa tips på sevärda ting!
Runda bordet: Rasism
För den som är sugen på något mer allvarligt ämne och något samhällspolitiskt så rekommenderar verkligen jag det här avsnittet av Runda bordet. Jag har aldrig sett programmet förut, men sugen på att se mer efter att ha sett det här samtalet. Det är olika personer, några professorer, debattörer, politiker och liknande som sitter runt ett runt bord och har ett samtal om rasism. De säger många kloka och tänkvärda saker och det är en otroligt hög nivå på samtalet. Det är inte överhuvudtaget som Debatt (som jag inte klarar av) där det blir så hetsigt och alla skriker på varandra. Det finns en vänlig ton och respekt över hela samtalet, trots att man inte alltid håller med varandra. De talar bland annat om definitionen på rasism, vad som menas med strukturell rasism, rasifieringsbegreppet, hur man bäst för en antirasistisk kamp och om debatter som Pippi och Lilla hjärtat-debatterna leder någonstans eller ej. Verkligen, verkligen sevärt! Särskilt om man vill sätta sig in mer i ämnet, men också för den som redan har koll på alla begrepp och termer. Om ni är för trötta för att se det idag, se det en annan dag! Jag tycker verkligen det var ett så himla viktigt program!
Tillgänglig till: 27 januari
Astrid
Det är nog få som inte har läst något alls av Astrid Lindgren. Det här är en dokumentärserie i 3 delar om hennes liv. Jag tycker den är intressant! Jag visste inte så himla mycket om hur hon levde, och särskilt inte under första delen av hennes liv. Jag tycker det är otroligt fint hur de har lagt in bitar av högläsning ur hennes böcker lite då vid särskilda tidpunkter i hennes liv. Till exempel så läser de ur Mio min mio om riddar Kato och hur ond han är när de talar om Hitler och andra världskriget. Passande!
Tillgänglig till: 31 januari
Dogville
Den här filmen får en riktigt fet triggervarning om våldtäkt. Jag rekommenderar den inte om man har blivit utsatt för ett övergrepp eller tycker bara allmänt att det är väldigt jobbigt att se skildringar av våldtäkt. Jag har nog aldrig mått så dåligt efter en film. Varför rekommenderar jag då filmen? Jo, alltså den är ju ändå bra, trots att den är väldigt väldigt hemsk. Det handlar om den lilla byn Dogville, där Tom bor. Han funderar och grubblar väldigt mycket och vill gärna upplysa befolkningen (15 vuxna och några barn) i Dogville och utbilda de om moral och etik. En dag hör han ett par skott nerifrån dalen och samma dag vandrar en rädd kvinna in i byn och vill fly upp i bergen. Det är några gangsters som är ute efter henne. Tom ber henne att stanna och säger att de ska fråga hela byn om hon får stanna där och om de vill gömma henne.
Det är Lars von Trier som har gjort filmen och filmen har liksom ingen setting, alltså den utspelar sig bara i kulisser, vilket är lite speciellt. Husen har inga väggar och man ser bara ritningar på marken var allting är. Jag gissar på att det på något sätt symboliserar hur alla vet allt om alla i den lilla byn, att man ser allt som händer? Samt att fokus ligger på karaktärerna, deras ansiktsuttryck, och själva berättelsen, ingenting annat. Det som är bra med filmen är att den visar och kritiserar det som är mänskligt, de mörka sidor som finns i människor. Det visar också hur en dehumaniseringsprocess och exploatering kan gå till. Så, ingen feel-good film överhuvudtaget men tankeväckande och sevärd!
What if
Nu till något betydligt lättsammare! En romantisk komedi med Harry Potter Daniel Radcliffe! Han spelar Wallace som träffar Chantry på en fest. Hon jobbar som animatör och bor ihop med sin pojkvän. Han hoppade av läkarprogrammet efter att ha fått sitt hjärta krossat. De blir goda vänner, fast Wallace har från början känt något mer än vänskap. Jag tycker den här filmen var himla fin! Deras två karaktärer känns äkta och trovärdiga och jag älskar illustrationerna som flyger förbi då och då i filmen. Den är mysig, rolig och lite quirky (finns det något bra svenskt ord för det?). Se den om ni vill ha något mera lättsamt och mysigt idag!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.